Primele cazuri de holeră au fost depistate în Alep în august, iar focarul a fost declarat luna următoare.
Numărul cazurilor confirmate de holeră în Siria s-a apropiat de 1.400 și 49 de persoane au murit de când a început focarul în septembrie, a anunțat miercuri Ministerul sirian al Sănătății, potrivit Urdu Point.
”Numărul total de cazuri confirmate a ajuns la 1.398, cu 49 de decese”, se arată în comunicatul emis de Ministerul sirian al Sănătății.
Situația este deosebit de gravă în provincia Alep, care reprezintă 800 din toate cazurile confirmate până în prezent, a spus ministerul.
Primele cazuri de holeră au fost depistate în Alep în august, iar focarul a fost declarat luna următoare. Până în noiembrie, boala s-a răspândit deja în 14 provincii ale Siriei și în Libanul vecin.
Pe 25 octombrie, directorul Diviziei Operațiuni și Advocacy ONU, Reena Ghelani, a declarat că au existat 24.000 de cazuri suspecte de holeră în Siria și cel puțin 80 de decese legate de holeră.
Presa siriană a raportat în octombrie principala cauză a holerei este legată de sistemele nesigure de apă potabilă, de canalizare și de utilizarea apei murdare pentru irigarea culturilor agricole.
Holera este o infecție bacteriană acută transmisă prin alimente sau apă contaminate ale cărei simptome includ diaree acută. O persoană poate muri din cauza bolii în câteva ore dacă nu este tratată, dar majoritatea oamenilor se recuperează după ce prezintă doar simptome ușoare, cu ajutorul soluțiilor de rehidratare orală.
Citește și:
Holera s-a răspândit pe întreg teritoriul Libanului, a informat marţi, la Geneva, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează dpa și Agerpres.
Ministerul Sănătăţii a raportat la mijlocul lunii octombrie primele cazuri de holeră în aproape trei decenii în Liban. Boala diareică periculoasă s-a răspândit în fiecare regiune a ţării, cu peste 1.400 de cazuri suspecte, a mai spus OMS.
Un total de 381 de cazuri au fost confirmate, iar 17 persoane au murit.
Bacteria a fost probabil adusă din Siria, unde există în prezent circa 20.000 de cazuri suspecte de holeră în toată ţara, a spus directorul regional al OMS pentru situaţii de urgenţă, Rick Brennan.
OMS atribuie creşterea numărului de cazuri inundaţiilor, secetelor, conflictelor, migraţiei şi a altor factori care au redus accesul la apă curată pentru numeroase persoane. Deoarece holera se transmite pe cale fecal-orală, acest lucru creşte riscul apariţiei unor focare de boală.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii sprijină Libanul cu personal medical, echipament şi resurse de laborator, precum şi cu furnizarea de pregătire pentru combaterea bolii în clinici şi spitale. OMS, în colaborare cu guvernul libanez, încearcă să obţină 600.000 de doze de vaccin pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili.
Situaţia s-a agravat în condiţiile în care ţara a fost lovită de alte crize, inclusiv o criză economică şi politică severă, a mai spus OMS. Pe lângă lipsa accesului la apa potabilă curată pentru multe persoane, tratarea apelor uzate a fost compromisă, iar unele spitale dispun cu greu de curent electric.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News