Autorităţile kurde din nord-estul Siriei au cerut joi un 'coridor umanitar' pentru evacuarea civililor şi 'răniţilor' din oraşul Ras al-Ain, asediat de forţele turce care încearcă să-l preia de sub controlul kurzilor, potrivit AFP.
Bombardamente au lovit şi avariat un spital din acest oraş situat în apropiere de frontiera turcă, potrivit forţelor kurde şi Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO). 'Personalul medical este blocat în clădire', a indicat OSDO. Armata turcă şi aliaţii săi din rândul rebelilor sirieni au avansat joi la Ras al-Ain, după ce au preluat controlul a aproape jumătate din oraş în ofensiva lansată la 9 octombrie împotriva miliţiei kurde Unităţile pentru protecţia poporului (YPG), conform Observatorului. 'Numeroşi civili sunt asediaţi în oraş', a indicat într-un comunicat administraţia semiautonomă kurdă, potrivit căreia 'convoaiele medicale sunt vizate sistematic de bombardamente'.
În acest context, administraţia kurdă a solicitat comunităţii internaţionale să intervină pentru a 'deschide un coridor umanitar securizat cu scopul evacuării' civililor şi răniţilor civili. Apelul este adresat coaliţiei internaţionale conduse de Washington, partener al forţelor kurde în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, dar de asemenea şi Rusiei, care sprijină regimul preşedintelui Bashar al-Assad. Abandonaţi de către Washington, care şi-a retras trupele din nordul Siriei, combatanţii kurzi au pierdut de la 9 octombrie o lungă fâşie de frontieră de 120 km şi au fost nevoiţi să ceară ajutor regimului sirian, care şi-a desfăşurat trupele în mai multe sectoare, în special la sud de Ras al-Ain.
'I-am încercuit din toate părţile şi le-am tăiat calea pentru orice întărire', a afirmat un comandant al rebelilor sirieni care luptă de partea armatei turce, Abu Walid Ezza, referindu-se la forţele kurde. Potrivit acestuia, forţele kurde s-au retras într-un spital şi pe stadionul din Ras al-Ain. Forţele Democratice Siriene (FDS), dominate de YPG, opun o rezistenţă înverşunată la Ras al-Ain, datorită unei reţele de tuneluri, tranşee şi întărituri. Ofensiva turcă a făcut de la 9 octombrie cel puţin 72 de morţi în rândul civililor kurzi şi 203 printre combatanţii FDS, potrivit unui bilanţ reactualizat al OSDO.
Turcia a raportat şase soldaţi morţi în Siria şi 20 de civili ucişi în localităţi de frontieră, în urma tirurilor combatanţilor kurzi sirieni. Potrivit OSDO, au fost ucişi de asemenea 171 de rebeli sirieni din cadrul forţelor aliate Turciei în ofensiva din nord-estul Siriei. Scopul declarat al ofensivei este crearea unei 'zone de securitate' de 32 km în profunzimea teritoriului sirian de-a lungul frontierei turco-siriene, care să permită separarea acesteia de zonele aflate sub controlul YPG şi unde Ankara susţine că ar dori să instaleze o parte din cei 3,6 milioane de refugiaţi sirieni aflaţi în prezent în Turcia. Ankara consideră YPG drept 'organizaţie teroristă', dar ţările occidentale sprijină această miliţie pentru rolul său de prim-plan în lupta împotriva Statului Islamic, notează AFP, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News