Damascul respinge ''categoric'' acordul americano-turc ce vizează înfiinţarea unui centru de operaţiuni comune pentru nordul Siriei în vederea stabilirii unei ''zone de securitate'' în această regiune cu majoritate kurdă, transmite AFP, citând media siriană de stat.
"Siria respinge categoric acordul celor doi ocupanţi american şi turc privind crearea intitulatei zone de securitate", a indicat agenţia oficială Sana, care preia poziţia ministerului sirian al Afacerilor Externe.
Potrivit Reuters, guvernul de la Damasc consideră că un acord între Turcia şi Statele Unite asupra nord-estului Siriei reprezintă un "atac flagrant" la suveranitatea şi unitatea teritorială a Siriei şi o "escaladare periculoasă".
Acordul de înfiinţare a unui centru de operaţiuni comune pentru gestionarea unei fâşii de teritoriu de la graniţa cu Turcia relevă "parteneriatul americano-turc în agresiunea contra Siriei", arată SANA, preluată de Reuters, care adaugă că "agresiunea" celor două state reprezintă "o escaladare periculoasă şi o ameninţare la adresa păcii şi stabilităţii în regiune".
SUA şi Turcia au decis să înfiinţeze un centru de operaţiuni comune, pe fondul tensiunilor în creştere între forţele turce şi cele kurde în nordul Siriei, a anunţat miercuri Ankara.
Cele două părţi au căzut de acord să ia în cel mai scurt timp primele măsuri destinate eliminării îngrijorărilor Turciei şi, în acest cadru, să creeze rapid în Turcia un centru de operaţiuni comune, a anunţat Ministerul Apărării turc.
Potrivit Anadolu, Centrul de operaţiuni comune va fi primul pas în vederea creării unei zone de securitate în nordul Siriei.
Preşedintele american Donald Trump a propus crearea unei zone cu o lăţime de câţiva kilometri faţă de frontiera turcă pentru a separa teritoriul controlat de miliţiile kurde (Unităţile de protecţie a poporului, YPG) în nordul Siriei.
YPG sunt susţinute de mai multe state occidentale. Aceşti combatanţi kurzi s-au aflat în prima linie în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, proclamând în luna martie sfârşitul califatului jihadiştilor.
Între 2016 şi 2018, Turcia a desfăşurat deja două ofensive în Siria şi ameninţă să lanseze noi operaţiuni contra forţelor kurde. Ankara consideră YPG drept grupare teroristă ca urmare a legăturilor strânse cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o organizaţie separatistă care de 30 de ani duce o luptă de gherilă contra Turciei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News