Vetoul Rusiei în cadrul ONU ar putea bloca livrarea de ajutoare pentru 3 milioane de oameni

Fotografie de la Khaled Akacha/ Pexels
Fotografie de la Khaled Akacha/ Pexels

Rusia a amenințat că va respinge o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care reautorizează livrările transfrontaliere de ajutoare vitale în nord-vestul Siriei deținut de opoziție.

Închiderea ultimei rute din Turcia ar pune imediat peste 3 milioane de oameni în pericol de foame.

"În fiecare zi, copiii merg la groapa de gunoi pentru a colecta conserve de aluminiu, pungi de nailon și fier. Apoi le vând, este suficient să cumperi patru  pâini, doar pentru o masă, micul dejun", spune Umm Ali, o mamă siriană care trăiește împreună cu cei șapte copii în tabăra Al-Sadaqah, în zona rurală Idlib din Siria.

ONU spune că numărul sirienilor aflați în nevoie este mai mare decât în ​​orice moment în timpul războiului civil de 11 ani, deoarece amestecul toxic de ani de lupte, pandemia de Covid-19 și războiul din Ucraina au devastat economia țării. 

Potrivit Programului Alimentar Mondial (WFP) costul alimentelor a crescut cu 800% în doar doi ani.

 

Camione cu ajutor umanitar pentru taberele de sirieni

Într-un complex turcesc aflat la doar câțiva kilometri de graniță, camioanele sunt încărcate cu ajutor umanitar.

Hakim Froissart este ofițer de logistică pentru WFP în sudul Turciei, unul dintre oamenii cheie care face ca lucrurile să funcționeze fără probleme, a declarat pentru BBC:  "Dacă nu există o rezoluție, nu mai avem nici un mandat pentru a opera. Așa că ar trebui să oprim operațiunile. Și ar trebui să găsim o soluție", adaugă el.

Aproximativ 1.000 de camioane încărcate cu ajutoare trec granița în fiecare lună

În ultimele săptămâni, au fost mai multe decât de obicei. Agențiile de ajutor au fost atât de preocupate de potențialul de închidere a trecerii, încât au trimis transporturi suplimentare pentru a acumula un mic surplus pe cealaltă parte.

Întreaga operațiune transfrontalieră  de ajutoare umanitare există doar datorită unui mandat ONU care permite să se întâmple fără permisiunea președintelui sirian Bashar al-Assad, aliatul Rusiei.

Nord-vestul țării se află în afara controlului său, în mâinile alianței jihadiste Hayat Tahrir al-Sham și a grupărilor rebele susținute de Turcia.

De la hub-ul de la trecerea cu Turcia, ONU și partenerii săi susțin 1,4 milioane. În ciuda acestui fapt, Rusia consideră că suveranitatea președintelui Assad are prioritate și că sarcina de a oferi ajutor ar trebui să fie în mâinile Siriei.

Bab al-Hawa este singura cale de ajutor rămasă. Au mai fost și altele, care permiteau camioanelor să sosească în Siria din Irak și Iordania. Dar Rusia și-a folosit deja dreptul de veto pentru a le închide. 

În calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU - împreună cu Marea Britanie, SUA, Franța și China - poate bloca orice mandat pe care îl alege. În urmă cu doar câteva luni, a respins o rezoluție care condamna invadarea Ucrainei de către Rusia și solicita retragerea trupelor.

 

Tensiunile dintre SUA-Rusia afectează Siria

Votul de la New York are loc cu doar câteva zile înainte de vizita principală a președintelui american Joe Biden în Orientul Mijlociu.

În 2021, diplomația de ultim moment, la nivel înalt, dintre Biden și președintele rus Vladimir Putin a menținut deschisă ruta ajutorului. Dar s-au întâmplat multe în ultimele 12 luni. Relațiile dintre SUA și Rusia sunt la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, fracturate și mai mult de războiul din Ucraina.

Janne Suvanto, coordonatorul PAM pentru situații de urgență în nord-vestul Siriei, spune că închiderea ultimelor transferuri transfrontaliere de ajutor ar fi devastatoare.

”Cred că este o tragedie. Lucrul bun este că am pregătit o rezervă pentru trei luni de provizii alimentare. Dar oamenii și-au folosit deja mecanismele de adaptare. Știm că oamenii își reduc rațiile și calitatea alimentelor”, a declarat acesta.

 

Citește și:

Președintele Comisiei ONU pentru Siria, Paulo Pinheiro: Prea mare diferența de tratament între refugiații sirieni și ucraineni

Într-un interviu acordat Euronews, președintele Comisiei ONU pentru Siria, Paulo Pinheiro, a explicat că aceste cifre reflectă cât de gravă este situația, în special pentru civili, având în vedere că cifrele nu includ soldați și luptători.

”Ceea ce raportul dezvăluie foarte clar este lipsa de protecție a civililor. Niciunei facțiuni, niciunei părți implicate în conflictul din Siria nu îi pasă să protejeze viața. Aceasta este realitatea” a spus el. 

Un alt punct dureros, a subliniat Pinheiro, se referă la decalajul dintre primirea și tratamentul acordat refugiaților sirieni și ucraineni.

”Nu voi critica sau contesta sprijinul generos pe care Europa îl acordă refugiaților ucraineni. Dar, deoarece mă confrunt cu criza din Siria de 11 ani, cred că este într-adevăr trist să văd acest tratament inegal. Există multe deschidere și generozitate față de Ucraina, și acest lucru nu este o critică. Dimpotrivă, sunt fericit. Dar aș vrea să se aplice același standard de primire și refugiaților sirieni" a continuat el. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel