În Indonezia, un sirop de tuse se află în centrul unei acțiuni colective introduse împotriva guvernului pentru că i-a autorizat comercializarea, ceea ce ar fi cauzat o creștere a numărului de decese, în special în rândul copiilor.
Autoritățile sunt, așadar, acuzate că și-au dat acordul pentru distribuirea medicamentului (interzis ulterior de pe rafturi) care, potrivit promotorilor procesului colectiv, ar fi provocat moartea a cel puțin 199 de persoane. În octombrie, OMS a emis un avertisment cu privire la un caz similar în Gambia.
Siropul, conform rechizitoriului, conținea cantități excesive de componente utilizate în produsele industriale, precum lichid antigel. Prin acțiunea colectivă, depusă oficial pe 18 noiembrie, familiile solicită despăgubiri de peste 127.000 USD pentru fiecare persoană ucisă și aproape 64.000 USD pentru fiecare persoană care a suferit consecințe neletale, potrivit TG Com24.
Cazul a sărit în centrul atenției presei internaționale după ce au fost înregistrate 70 de
decese de copii, în Gambia. Ulterior, Organizația Mondială a Sănătății ( OMS ) a emis o alertă globală privind patru siropuri suspectate a fi contaminate. Produsele - Promethazine Oral Solution, Kofexmalin Baby Cough Syrup, Makoff Baby Cough Syrup și Magrip N Cold Syrup - au fost fabricate de o companie indiană, Maiden Pharmaceuticals, care nu a oferit nicio garanție cu privire la siguranța lor.
După cazul din Gambia, Organizația Mondială a Sănătății a emis o alertă și în Asia. ”Folosirea lor, în special la copii, poate provoca vătămări grave sau deces”, avertizase institutul, referindu-se la opt produse (siropuri sau picături) care conțin în principal paracetamol.
Efectele substanțelor toxice presupus conținute în siropurile de tuse includ dureri abdominale, vărsături, diaree, incapacitatea de a urina, dureri de cap și leziuni renale acute care pot duce la moarte.
Citește și:
Siropul de tuse otrăvitor a ucis cel puțin 16 persoane în Lahore, al doilea cel mai important oraş din Pakistan, determinând autorităţile să închidă farmacii şi o uzină de medicamente, informează Mediafax.
Decesele au fost înregistrate în acest sfârşit de săptămână, începând de vineri şi până duminică, într-unul dintre cele mai sărace cartiere ale capitalei culturale pakistaneze, Lahore, unde mai multe persoane au consumat sirop de tuse cu scopul de a se droga, a explicat şeful comisariatului poliţiei locale, Atif Zulfiqar.
Unele dintre victime au fost găsite într-un cimitir care este utilizat ca loc de întâlnire de mulţi toxicomani.
Trei farmacii au fost închise şi proprietarii lor interogaţi, au anunţat autorităţile. Guvernul provinciei a început deja retragerea siropului din farmacii.
Fabrica producătoare a fost închisă şi au fost trimise eşantioane către laboratoare, în scopul de a le analiza, a precizat şeful serviciilor medicale, Khawaja Salman Rafiq.
Bilanţul victimelor ar putea creşte, potrivit medicului Tahir Khalil, de la spitalul Mayo, cel mai mare din Lahore. Dintre cele 20 de persoane intoxicate şi internate în acest spital, şase au decedat, şase au fost externate după administrarea tratamentului, iar alte opt persoane se află sub observaţie, doi fiind în stare critică, a declarat Rafiq.... Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News