Persoanele cu afecţiuni neurovasculare şi spinale, atât adulţi, cât şi copii, pot fi diagnosticate de medicii de la Spitalul de Neurochirurgie "Prof. Dr. Nicolae Oblu" din Iaşi cu ajutorul unui sistem angiografic unic în ţară.
Managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, Lucian Eva, a declarat că sunt deja 70 de persoane pe o listă de aşteptare pentru a fi investigate cu ajutorul serioangiografului.
Echipamentul neurointervenţional Bi-Plan Infinix-i asigură calitatea optimă a imaginii, necesară în neurochirurgia intervenţională.
Lucian Eva a subliniat că sistemele Infinix permit o vizualizare excelentă a celor mai mici vase şi a dispozitivelor intervenţionale.
"Acest sistem robotizat din seria angiografiei biplane, recent achiziţionat, este unicul sistem de acest gen din România, este cel mai performant sistem din seria angiografiei biplan existente în lume la ora actuală. Începând din luna august, va fi utilizat pentru rezolvarea pacienţilor cu patologii complexe, vasculare, la nivelul creierului şi măduvei spinării. Investiţia a fost suportată de Consiliul Judeţean Iaşi, bani care vor fi recuperaţi de la comunitatea europeană prin intermediul unui proiect al Ministerului Sănătăţii", a declarat Lucian Eva.
Potrivit acestuia, aparatul asamblează mai multe imagini şi le reproduce într-una singură, pentru a permite o evaluare vizuală mai clară. Reconstrucţiile tridimensionale şi navigarea intravasculară 3D în timp real înseamnă siguranţă, performanţă şi precizie.
"Este un echipament care permite vizualizarea leziunilor vasculare cranio-cerebrale şi spinale din mai multe unghiuri simultan. În felul acesta creşte siguranţa, scade durata procedurii, pentru că nu mai trebuie să mişti tubul dintr-o parte în alta, şi scade şi cantitatea de radiaţii emise pentru diagnostic. De asemenea, expunerea la radiaţii scade atât pentru pacienţi, cât şi pentru staff-ul profesional", a declarat medicul primar Dobrin Nicolae.
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Maricel Popa, a declarat că doreşte ca în unităţile medicale subordonate să se facă medicină de performanţă, la nivelul clinicilor de renume din lume.
"Vorbim la ora actuală de cel mai bun aparat din lume care a fost adus la Iaşi. În ţară nu există o astfel de versiune. La ora actuală trebuie să ţinem pasul cu tehnologizarea. Paşii pe care i-am început acum doi ani prin achiziţionarea de aparatură de ultimă generaţie vor aşeza Spitalul de Neurochirurgie acolo unde trebuie, printre cele mai performante spitale din Europa. În ţară, pentru unele afecţiuni, ora exactă în neurochirurgie se dă de la Iaşi, ceea ce este foarte bine. Avem specialişti foarte buni, nouă, celor de la Consiliul Judeţean, revenindu-ne sarcina de a dota spitalul cu aparatură de ultimă generaţie", a spus Maricel Popa.
El a anunţat că pentru achiziţionarea sistemului angiografic s-au cheltuit 1,5 milioane de euro. Şeful CJ Iaşi a anunţat, totodată, că la Spitalul de Neurochirurgie investiţiile vor continua cu achiziţionarea, printre altele, a şase mese de operaţie radio-transparente electromecanice, cu accesorii de neurologie şi de chirurgie generală, doi roboţi mobili de dezinfecţie cu lumină UV şi patru sisteme electro-chirurgicale.
Un alt proiect care se referă la investiţii vizează achiziţionarea pentru Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi a unui echipament de ultimă generaţie, Gamma Knife. Pentru aceasta, Consiliul Judeţean Iaşi va aloca peste 20 milioane de lei pentru achiziţionarea aparaturii şi 93.000 de lei pentru amenajarea spaţiului necesar. Tratamentul cu Gamma Knife este o formă de radiochirurgie care permite razelor extrem de concentrate de radiaţii să fie conduse direct la leziune, fără să afecteze ţesutul sănătos. În cazul tumorilor cerebrale, aparatura Gamma Knife elimină necesitatea operaţiei tradiţionale. Intervenţia nu presupune spitalizarea pacientului, nu prezintă complicaţii, se face fără anestezie generală. Pacienţii se pot întoarce la activităţile lor normale imediat după procedură.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu