Sistem căutare persoane dispărute. Nicoleta Pauliuc (PNL), noutăţi prevăzute în proiect

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Preşedintele Comisiei pentru apărare a Senatului, Nicoleta Pauliuc (PNL), a vorbit despre situația privind căutarea persoanelor dispărute.

Comisia pentru apărare a Senatului a organizat o dezbatere pe marginea proiectului iniţiat de Guvern privind căutarea persoanelor dispărute.

"Am avut astăzi prima întâlnire cu reprezentanţi ai instituţiilor implicate în soluţionarea unor astfel de sesizări cu privire la dispariţia persoanelor. Sunt foarte multe noutăţi prevăzute în acest proiect de lege şi anume înfiinţarea unei autorităţi teritoriale şi apoi o unitate centrală, care are ca atribuţii soluţionarea acestor sesizări. Ca element de noutate, este nevoia unui sistem integrat al circulaţiei informaţiilor între instituţiile venite să soluţioneze această sesizare. În momentul în care o persoană face o sesizare la 112, centralista completează câteva câmpuri, apoi pleacă la Poliţie, de la Poliţie merge la procuror. (...) Putem să vedem, transparent, cât de repede instituţiile statului reacţionează la solicitările noastre de dispariţie a unei persoane dragi - copil, vârstnic, persoane cu probleme cu dizabilităţi", a explicat Pauliuc, scrie Agerpres.

Controlul parlamentar anual

Ea a adăugat că un alt element de noutate îl constituie controlul parlamentar anual.

"Am solicitat, şi colegii au fost de acord cu mine, nevoia ca instituţiile statului, în speţă Poliţia, să facă raport cu privire la stadiul soluţionării dosarelor de dispariţii, unde se află, ce măsuri, dacă e nevoie de proceduri nou-introduse, astfel încât Legislativul să preia aceste dorinţe ale instituţiei şi să le transpună în lege", a precizat senatorul liberal.

Pauliuc s-a referit şi la nevoia de supraveghere a procurorului atunci când se avizează măsuri intruzive, legate de drepturi şi libertăţi.

"Mi s-a părut că este nevoie să respectăm cerinţele constituţionale, pentru că în proiectul de lege scăpase legiuitorului nevoia de o supraveghere a procurorului în momentul în care vorbim de avizarea unor acţiuni, unor măsuri care sunt intruzive atunci când vorbim de drepturi şi libertăţi şi anume acele mandate de interceptare, acele mandate de localizare", a afirmat ea.

STS și Ministerul de Interne, grup de lucru

Senatorul PNL a precizat că, până la următoarea dezbatere a proiectului, reprezentanţii STS şi cei ai MAI trebuie să constituie un grup de lucru.

"Cei de la STS, împreună cu cei de la Ministerul de Interne, trebuie să aibă un grup de lucru, să încerce să-şi pună cerinţele pe care ar trebui să le îndeplinească acest soft, astfel încât când avem legea aprobată, să nu mai pierdem timp, să aşteptăm încă un an de zile să transpunem acest proiect de lege în practică", a spus Nicoleta Pauliuc.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată cu acest proiect. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel