UEFA a anunţat că foloseşte un instrument care va detecta semi-automat offside-urile.
Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA) a anunţat, miercuri, că "ofsaidul semi-automat", un instrument destinat să accelereze sau să fiabilizeze deciziile de arbitraj, va fi utilizat în Supercupa Europei pe 10 august şi la următoarea fază a grupelor Ligii Campionilor, informează AFP.
UEFA urmează astfel FIFA, care a decis la începutul lunii iulie să pună în practică această tehnologie la Cupa Mondială din Qatar (21 noiembrie-18 decembrie).
Aceasta va permite stabilirea în orice moment a poziţiei jucătorilor şi a balonului, facilitând detectarea ofsaidului fără să înlocuiască totodată aprecierea arbitrilor.
"Acest sistem inovator va permite echipelor VAR să determine situaţiile de ofsaid rapid şi cu mai multă precizie, îmbunătăţind astfel desfăşurarea jocului şi coerenţa deciziilor", a declarat Roberto Rosetti, preşedintele comisiei de arbitri a UEFA.
"Noul sistem va funcţiona graţie camerelor specializate capabile să urmărească 29 de puncte corporale diferite la un jucător", a precizat forul continental într-un comunicat, adăugând că 188 de teste au fost efectuate începând din 2020.
"Sistemul este pregătit să fie utilizat la meciurile oficiale", a subliniat Roberto Rosetti, citat de Agerpres.
Jurnalistul Ovidiu Ioaniţoaia a povestit un episod amuzant cu Nicolae Ceauşescu în rolul principal. Se pare că, în anii 1980, acesta era VAR-ul folosit de jurnaliştii din presa sportivă.
Ioanițoaia a dezvăluit cum, la finalul unui meci România - Ungaria, câștigat de maghiari dintr-un gol suspect de ofsaid, acesta, alături de alți colegi de la ziarul „Sportul” au trebuit să sune mai „sus” pentru a primi undă verde cum să scrie. S-a ajuns chiar la Nicolae Ceaușescu, iar dictatorul a trasat linia. În viziunea lui Ceaușescu a fost ofsaid, iar acest amănunt a apărut ulterior în cronica meciului.
"Erau unii pricepuți, din secția de presă. Sau nu pricepuți, ci binevoitori. Dar erau unii care era complet aerieni, foarte plini de ei și își arogau o competență pe care n-o posedau. Noi, de bine, de rău, știam ce să scriem. Pentru asta eram plătiți. Ei erau un fel de satrapi, cărora nu le plăcea nimic și care numai despre Tovarășu' ar fi vrut să scrii. Erau și la sport, am stat odată după un gol...
Fusese un meci România - Ungaria și se marcase un gol din ofsaid. Unii spuneau că a fost ofsaid, alții că nu. Știm că raporturile cu Ungaria au fost întotdeauna, sunt și probabil vor rămâne încordate, sensibile. Am sunat la secția de presă, pe linie ierarhică: Dom'le, cum abordăm subiectul? Iar ei au spus: Ne depășește, nu știm ce s-a întâmplat. Am întârziat revista pentru că, se pare, din ce mi-a ajuns mie la urechi, până la urmă a trebuit să-l întrebe pe Tovarășu'. Tovarășe, a fost ofsaid sau nu?
Că ne bătuseră ungurii și era un gol în discuție, nu voiau să se creeze conflicte.
Nu știu în ce măsură e legendă sau nu și dacă întrebarea a ajuns la Ceaușescu sau nu. Noi le spuneam că trebuie să apară revista, ei spuneau: Nu, nu, așteptați! Revista n-a mai apărut joi, a apărut vineri. Până la urmă, cred că am spus că a fost ofsaid, nu mai știu exact", a povestit Ovidiu Ioaniţoaia, conform GSP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu