Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi cancelarul german Olaf Scholz au declarat joi că celebrele siteme Patriot vor fi livrate doar Poloniei, nu și Ucrainei.
Trebuie să separăm discuţia despre oferta făcută Poloniei de ajutorul acordat Ucrainei, a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă comună cu liderul german la Berlin, potrivit Agerpres.
Suntem în dialog cu Polonia în această privinţă, a declarat Scholz, adăugând că guvernul său nu a extins această ofertă către Kiev.
Germania oferă deja un mare sprijin Ucrainei, a declarat Stoltenberg, care a subliniat că furnizarea unor astfel de sisteme unei alte ţări înseamnă şi garantarea aprovizionării şi a pieselor de schimb, precum şi instruirea soldaţilor.
Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a cerut miercuri Germaniei, în cadrul reuniunii ministeriale de la Bucureşti, să permită Poloniei să desfăşoare sisteme Patriot în vestul Ucrainei, insistând că aceasta este pregătită să le folosească pentru a-şi proteja reţeaua electrică de atacurile ruseşti.
Kuleba a subliniat, de asemenea, că este vorba de un "sistem pur defensiv", astfel încât transferul Patriot nu va duce la o escaladare a conflictului cu Rusia de către o ţară membră NATO precum Germania.
Germania s-a oferit să ofere Poloniei un sistem Patriot în urma unui incident în care un proiectil a lovit teritoriul polonez de frontieră pe fondul unui asalt rusesc asupra Ucrainei, provocând moartea a două persoane. Cu toate acestea, Varşovia a sugerat să transfere sistemul de apărare antirachetă direct Ucrainei. Ceilalţi aliaţi NATO sunt reticenţi în a aproba o astfel de mişcare, temându-se că Rusia ar considera livrarea ca o escaladare.
Sistemele Patriot fac parte din sistemele integrate de apărare aeriană ale NATO şi sunt destinate utilizării pe teritoriul NATO. Amplasarea unuia pe teritoriul non-NATO ar necesita discuţii cu alţi membri ai blocului.
Statele Unite nu refuză pe deplin ideea de a echipa Ucraina cu sisteme antiaeriene Patriot dar anunță că pentru moment acest plan nu este pe masa Pentagonului, potrivit Agerpres.
În acest moment nu avem planuri să oferim Ucrainei baterii Patriot, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder, explicând faptul că aceste sisteme necesită o întreţinere complexă, precum şi un antrenament anume pentru utilizarea lor, astfel că chiar dacă ele ar fi trimise Ucrainei această ţară nu le va putea folosi imediat.
Mai devreme în aceeaşi zi, la reuniunea miniştrilor de Externe din statele NATO care se desfăşoară la Bucureşti, şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a insistat asupra cererii Kievului de a primi rachete antiaeriene, printre care a menţionat şi sistemele Patriot, pentru ca ţara sa să se poată apăra în faţa atacurilor ruseşti care-i distrug infrastructura energetică.
În acest timp, la Moscova, fostul preşedinte rus, Dmitri Medvedev, a scris pe Telegram că, dacă aşa cum a sugerat (secretarul general al NATO, Jens) Stoltenberg, NATO le va furniza fanaticilor ucraineni sisteme Patriot împreună cu personalul NATO, acestea vor deveni imediat o ţintă legitimă pentru forţele noastre armate... mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News