Sistemele de iluminat public din câteva zeci de localități, modernizate cu bani de la Administrația Fondului pentru Mediu

Sursa foto pixabay.com
Sursa foto pixabay.com

70 de localități din România își vor moderniza sistemele de iluminat public cu fonduri de la Administrația Fondului pentru Mediu.

În urma ședinței Comitetului de Avizare din 8 decembrie 2022, a fost publicată pe site-ul AFM o listă cuprinzând 470 dosare de finanțare aprobate în cadrul Programului Iluminat Public 2021.

”Anunț cu bucurie că toate dosarele depuse în cadrul Programului Iluminat public, sesiunea deschisă începând cu 25 octombrie 2021 au fost analizate, iar rezultatele se regăsesc pe site-ul instituției. Finanțarea este acordată pentru modernizarea sistemelor de iluminat public care se va reflecta în scăderea facturii publice.

Prin acest program, primăriile vor înlocui corpurile de iluminat existente care au un consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu LED sau în situația în care stâlpii de pe tronsonul respectiv nu sunt echipați cu corpuri de iluminat sau acestea sunt deteriorate/nefuncționale se va completa sistemul de iluminat public existent cu corpuri de iluminat cu surse LED.

De asemenea, se vor achiziționa și instala sisteme de telegestiune aferente acestor obiective de investiții. Prin implementarea noilor tehnologii, vom obține o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, precum și a cheltuielilor pe care localitățile din întreaga țară le alocă pentru iluminatul public. Ceea ce, având în vedere contextul energetic actual, reprezintă un sprijin extrem de important pentru reprezentanţii acestor comunităţi”, a precizat preşedintele AFM, Laurențiu-Adrian Neculaescu.  

În cadrul Programului Iluminat public 2021, finanțarea se acordă în procent de maximum 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiție și în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanți, după cum urmează:

- pentru comune cu o populație de până la 5.000 de locuitori — maximum 1.000.000 lei;

- pentru comune cu o populație de peste 5.001 de locuitori — maximum 2.000.000 lei;

- pentru orașe — maximum 3.000.000 lei;

- pentru municipii de rang 0 — municipiul București — maximum 25.000.000 lei;

- pentru municipii de rang I — maximum 6.000.000 lei;

- pentru municipii de rang II — maximum 5.000.000 lei.

 

Guvernul a aprobat fondurile pentru programul ”Rabla pentru becuri”

 

Programul 'Rabla pentru becuri' a fost inclus în rectificarea bugetară a Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Prin programul 'Rabla pentru becuri' cetăţenii vor primi un voucher pentru înlocuirea becurilor convenţionale din locuinţă cu becuri cu LED noi, mai performante din punct de vedere energetic. Acest program a fost inclus în rectificarea  bugetară a Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu, potrivit  purtătorului de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, scrie Agerpres.

"Guvernul a aprobat, prin hotărâre, bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul în curs al Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu, rectificat. De mare interes pentru cetăţeni probabil va fi programul privind creşterea eficienţei energetice, de înlocuire a becurilor convenţionale uzate cu becuri LED, în valoare de 400 milioane lei, aşa-numitul program 'Rabla pentru becuri', potrivit căruia cetăţenii români vor primi un voucher pentru înlocuirea becurilor convenţionale din locuinţă cu becuri cu LED noi, mai performante din punct de vedere energetic. Scopul principal al programului vizează reducerea consumului de energie şi a emisiilor de gaze cu efect de seră în locuinţe pentru utilizatorii casnici", a declarat Dan Cărbunaru, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a precizat că, în privinţa comunităţilor, sunt alte 500 de milioane de lei, reprezentând credite de angajament, care vor finanţa programul privind iluminatul public stradal, mai exact lămpi cu LED.

"Prin Administraţia Fondului pentru Mediu, vor fi derulate două noi programe de finanţare prevăzute în cadrul PNRR, respectiv programul 'Prima conectare', dedicat sprijinirii conectării populaţiei cu venituri mici la reţele de alimentare cu apă şi canalizare şi programul de finanţare a instalaţiilor de reciclare a deşeurilor, care vizează construirea de astfel de instalaţii pentru a atinge obiectivele de reciclare din pachetul de economie circulară", a completat Cărbunaru. Citește mai multe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel