Ce înseamnă, mai exact, că Oceanul Atlantic va rămâne fără curenţi transportatori? Cum va mai ajunge apa caldă de la tropice spre nord?
Curentul Oceanului Atlantic, cunoscut şi drept Atlantic Meridional Overturning Circulation (AMOC) sau „banda călătoare a oceanului”, transportă, practic, apa caldă de la tropice spre nord, în Atlanticul de Nord.
Curentul principal al Oceanului Atlantic este cunoscut sub numele de Curentul Golfului (Gulf Stream), care transportă ape calde din Golful Mexic către nord-estul Oceanului Atlantic, influențând în mod semnificativ clima și temperatura în zonele pe care le traversează. Curentul Golfului aduce temperaturi mai ridicate în Europa de Vest și în nordul Europei, menținându-le mai calde decât ar fi normal la aceste latitudini.
Pe lângă Curentul Golfului, Oceanul Atlantic găzduiește și alte circulații și curenți oceanici, inclusiv curentul din Canalul Mânecii, curentul Canare, curentul Nord-Atlantic și multe altele. Acești curenți au un impact semnificativ asupra climei, biodiversității și pescuitului în regiunile pe care le traversează.
Vestea proastă este că în următoarele decenii acest curent transportator ar putea să nu-şi mai facă treaba şi să afecteze temperatura apeli dar şi clima din zonă, potrivit unui studiu de specialitate amintit în The Guardian. Dacă emisiile de combustibili fosili vor continua în ritmul actual, această oprire dramatică ar putea avea loc la jumătatea secolului sau, cel mai devreme, în 2025.
Clima relativ caldă a Europei de Vest se datorează, în mare parte, şi acest curent AMOC, cunoscut și sub numele de Circulația Termohalină, care transferă apa de suprafață caldă și sărată de la tropice prin Atlanticul de Nord. Cum funcţionează, mai exact? Când se apropie de Polul Nord, aceasta se răcește și formează gheață de mare iar apa rece rămasă este dusă spre sud în adâncuri, completând astfel ciclul.
Într-un nou studiu, oamenii de știință de la Universitatea din Copenhaga prezic cu o certitudine de 95% că AMOC se va opri între 2025 și 2095 dacă emisiile actuale de gaze cu efect de seră persistă. Acest lucru se va întâmpla cel mai probabil în 34 de ani, în jurul anului 2057, spun ei, citați de IFLScience.
În timp ce schimbările climatice vor continua să crească temperaturile medii la nivel global, acest fenomen înseamnă că anumite părți ale Europei de Vest s-ar răci, efectiv. În plus, încetarea activităţii AMOC ar putea duce la o încălzire accentuată a tropicelor și la alte efecte secundare în întreaga lume. „Oprirea lui AMOC poate avea consecințe foarte grave asupra climei Pământului, de exemplu, prin schimbarea modului în care căldura și precipitațiile sunt distribuite la nivel global. Deși o răcire a Europei poate părea mai puțin severă, pe măsură ce globul în ansamblu devine mai încălzit și valurile de căldură apar mai frecvent, această oprire va contribui la o încălzire crescută a tropicelor, unde temperaturile în creștere au dat deja naștere unor condiții de viață dificile”, spun cei de la Institutul Niels Bohr din cadrul Universității din Copenhaga, potrivit sursei citate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News