Sistemul donaţiilor destinate diminuării efectelor crizei economice, impuse de Guvern în instituţii publice, regii autonome şi companii naţionale, va fi menţinut cel puţin până în anul 2014 inclusiv, sumele obţinute de stat din această sursă fiind estimate în creştere, până la 1,6 miliarde lei anual, informează Mediafax
Menţinerea acestor donaţii, care au un caracter obligatoriu, este indicată în proiectul de buget pentru 2011 în care sumele estimate să fie colectate de stat din această sursă sunt cifrate cu exactitate până în anul 2014, cu excepţia anului viitor.
Astfel, la capitolul "donaţii pentru diminuarea efectelor crizei economice" din proiectul bugetului de stat sunt indicate încasări totale de 1,14 miliarde lei pentru 2010, conform execuţiei preliminate.
Documentul nu indică şi încasările prognozate din această sursă pentru anul 2011, dar prezintă cu exactitate veniturile aşteptate din astfel de donaţii pentru intervalul 2012-2014, respectiv 1,25 miliarde lei în 2012, 1,59 miliarde lei în 2013 şi 1,62 miliarde lei în 2014.
Guvernul a decis, în primăvara acestui an, motivând efectele negative ale crizei economice, să introducă un plafon maximal de 8.000 lei al veniturilor obţinute de angajaţi din companii de stat, iar din câştigul care depăşeşte acest plafon o cotă de 90% să fie vărsată într-un fond de solidaritate.
Executivul a decis totodată ca reprezentanţii statului în adunările generale ale acţionarilor din companiile unde statul este acţionar minoritar să îşi doneze indemnizaţia într-un cont de solidaritate, refuzul fiind sancţionat prin înlocuirea acestora din AGA
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu