Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat când va fi agreată forma finală a Acordului cu instituțiile bancare pentru sistemul de factoring, care va permite românilor să plătească prețul corect la energia electrică și gaze.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a transmis că ”cel mai probabil săptămâna viitoare se va agrea forma finală a Acordului cu instituțiile bancare”, acord care are în vedere soluţiile de creditare prin sistemul de factoring, care vor permite păstrarea unui preţ corect la energie electrică şi gaze pentru români şi companiile româneşti.
”Prin întâlnirea care a avut loc săptămâna trecută, Ministerul Energiei a iniţiat un cadru de discuţie care va facilita un parteneriat între companiile de furnizare şi instituţiile financiar-bancare pentru accesarea finanţărilor la un cost cât mai redus.
Discutăm de un produs de factoring, pe baza unor convenţii tripartite. Scopul acestor întâlniri este extinderea posibilităţii de creditare a furnizorilor, în marja unor acţiuni de factoring, şi agrearea unui Acord referitor la sumele datorate de statul roman operatorilor de energie în contextul OUG nr.27/2022.
În urma întâlnirii comune de astăzi au avut loc discuţii bilaterale cu fiecare furnizor şi cu fiecare bancă în parte pentru a găsi cele mai eficiente soluţii şi pentru facilitarea cât mai rapidă a semnării acestui Acord.
Cel mai probabil săptămâna viitoare se va agrea forma finală a Acordului cu instituţiile bancare. Am iniţiat aceste demersuri pentru că ţin foarte mult ca acest Acord să se semneze. El reprezintă garanţia unui preţ corect la energie electrică şi gaze pentru români şi companiile româneşti”, se aratăîn comunicatul Ministerului Energiei, care îl citează pe Sebastian Burduja.
Potrivit sursei citate, Ministerul Energiei, alături de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, facilitează indirect o plată corectă a preţurilor la electricitate şi gaze pentru consumatorii casnici şi noncasnici.
În acest context, ministerul de resort susţine menţinerea schemelor de compensare-plafonare a preţurilor la energie, prin intermediul cărora peste 5 milioane de gospodării au plătit numai 35 de lei la factură.
De asemenea, instituţia menţionează că ”a creat această legătură între bănci şi furnizorii de energie pentru protejarea consumatorilor şi menţinerea preţurilor scăzute la energie pentru români şi companiile româneşti”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News