Sistemul de închiriere biciclete din Arad, blocat de doi ani: 330 de biciclete stau nefolosite într-un depozit

FOTO: Freepik @teksomolika
FOTO: Freepik @teksomolika

Sistemul de închiriere de biciclete din Arad, finanțat printr-un proiect european de aproximativ un milion de euro, rămâne blocat de aproape doi ani, iar cele 330 de biciclete achiziționate pentru acest proiect stau nefolosite într-un depozit al municipalității. Acest blocaj este cauzat de întârzieri semnificative în livrarea echipamentelor și a componentelor necesare, precum și de amânarea licitației pentru contractul de mentenanță.

Proiectul, lansat în 2021, viza implementarea unui sistem modern de "bike sharing" în Arad, care ar fi trebuit să fie funcțional de la sfârșitul anului 2022. Contractul cu firma câștigătoare a licitației a fost semnat în același an, iar aceasta trebuia să livreze stațiile de închiriere, bicicletele și alte echipamente necesare în termen de nouă luni. Cu toate acestea, problemele nu au întârziat să apară.

Primăria Arad a constatat că primele biciclete livrate nu respectau specificațiile tehnice din caietul de sarcini. Din acest motiv, municipalitatea a refuzat inițial recepționarea acestora, solicitând furnizorului să trimită biciclete conforme. Acest proces de înlocuire s-a desfășurat în mai multe etape și s-a finalizat abia în acest an, ducând la o întârziere semnificativă a proiectului.

"Componentele sistemului de închiriere biciclete au fost recepționate de curând, astfel că ne pregătim să scoatem la licitație serviciul de mentenanță. Întârzierea punerii în funcțiune a acestui sistem a fost cauzată de livrarea unor biciclete neconforme.

Am cerut firmei să respecte specificațiile inițiale, iar acum avem bicicletele și cele 22 de stații amplasate în oraș. Dorim să punem în funcțiune sistemul cât mai repede pentru ca arădenii să beneficieze de el.

În același timp, privim cu îngrijorare utilizarea necorespunzătoare a trotinetelor electrice și sperăm ca bicicletele să fie tratate cu mai multă responsabilitate", a declarat Ralu Cotrău, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, pentru Agerpres.

În prezent, cele 330 de biciclete sunt depozitate în spațiile societății Recons, aflată sub autoritatea Consiliului Local, unde vor rămâne până când sistemul va putea fi activat. Potrivit reprezentanților Primăriei, acest lucru se va întâmpla cel mai devreme în primăvara anului viitor, deoarece trebuie finalizată licitația pentru contractul de mentenanță. În plus, bicicletele nu ar fi disponibile pentru public pe durata sezonului rece, ceea ce face ca lansarea să fie planificată pentru momentul în care condițiile meteo vor fi mai favorabile.

Acest proiect, menit să promoveze mobilitatea urbană durabilă și să ofere locuitorilor din Arad o alternativă ecologică pentru deplasarea în oraș, rămâne astfel blocat de probleme administrative și întârzieri tehnice, în ciuda investiției substanțiale realizate cu fonduri europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel