Sistemul de partajare a datelor în timp real privind lansările de rachete nord-coreene a fost activat, marți, de Coreea de Sud, SUA și Japonia.
Coreea de Sud, Statele Unite şi Japonia au activat marţi un sistem de partajare a datelor în timp real privind lansările de rachete nord-coreene, a anunţat Seulul, cele trei ţări căutând să-şi consolideze cooperarea împotriva Phenianului, notează AFP.
Cu o zi înainte, Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică intercontinentală Hwasong-18, cea mai puternică armă din arsenalul său.
”Deplina capacitate operaţională a sistemului de partajare în timp real a datelor de alertă privind rachetele nord-coreene a fost confirmată (...) şi funcţionează în prezent normal.
Cele trei ţări au implementat acest sistem pentru a asigura securitatea cetăţenilor lor prin detectarea şi evaluarea în timp real a rachetelor lansate de Coreea de Nord”, a declarat Ministerul sud-coreean al Apărării într-un comunicat.
Acest sistem de partajare a datelor a fost decis luna trecută de miniştrii apărării ai celor trei ţări, care au mai convenit asupra unui program de exerciţii militare trilaterale.
Aceste acorduri au rezultat în urma unei reuniuni a celor trei şefi de stat la Camp David, în august, găzduită de Joe Biden.
Liderul nord-coreean Kim Jong Un, care a supervizat personal ultima lansare, a afirmat că demonstrează astfel opţiunile la dispoziţia Phenianului dacă ”Washingtonul ia o decizie proastă”.
Seulul şi Washingtonul şi-au consolidat cooperarea în domeniul apărării în faţa unei serii record de teste de arme efectuate de Phenian în acest an.
Guvernul conservator sud-coreean al preşedintelui Yoon Suk Yeol depune eforturi, de asemenea, pentru a consolida legăturile tensionate din punct de vedere istoric cu Japonia, care a ocupat Peninsula Coreeană în prima jumătate a secolului al XX-lea.
Citește și: Ce sunt rachetele cu combustibil solid și la ce vrea Coreea de Nord să le folosească - Reuters
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News