Sistemul de vot online s-a defectat în Rusia. Acuzații de fraudă și acte de nesupunere civilă

Bundle - Reuters Marketplace - SOPA Images
Bundle - Reuters Marketplace - SOPA Images

Comisia responsabilă de alegerile din Rusia, ale căror caracteristici nu sunt considerate nici libere, nici corecte, a fost pusă sub lumina reflectoarelor în urma unor evenimente tumultuoase.

Sistemul lor de vot online a cedat vineri sub presiunea numărului mare de cetățeni care au încercat să-și exprime opțiunea prin această modalitate.

Potrivit informațiilor furnizate de DPA, în prima zi din cele trei zile de votare, aproximativ 500.000 de persoane au încercat să voteze online, doar în Moscova. Cu toate acestea, defecțiunile tehnice au întârziat procesul, ducând la îngrijorări cu privire la integritatea alegerilor.

Oficialitățile din Moscova au exprimat dorința de a atinge cea mai mare prezență posibilă la vot, pentru a asigura un aspect legitim al procesului electoral. Cu toate acestea, există semne de îndoială cu privire la corectitudinea alegerilor, mai ales că Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) nu a fost invitată să monitorizeze scrutinul.

Președinta Comisiei Electorale Centrale, Ella Pamfilova, apropiată a lui Putin, a încercat să minimalizeze incidentele, menționând că peste 333.000 de observatori monitorizează alegerile și că totul decurge "normal". Cu toate acestea, au existat recunoașteri cu privire la neregulile în procesul de votare online încă de la început.

În contrast, organizația independentă de monitorizare a alegerilor, Golos, a făcut acuzații serioase de fraudă electorală, subliniind presiunile exercitate asupra funcționarilor și angajaților de stat pentru a-și exprima votul în favoarea unei anumite opțiuni.

Actele de nesupunere civilă au început să apară, cu cetățeni care au încercat să invalideze voturile prin diverse mijloace, inclusiv prin turnarea de vopsea în urnele de vot. De asemenea, incidente violente au fost raportate în Sankt Petersburg și Moscova, iar mai multe arestări au avut loc în urma acestora.

Cu toate acestea, protestele sunt așteptate să atingă apogeul lor duminică, când opozanții Kremlinului îndeamnă cetățenii să se prezinte în număr cât mai mare în fața secțiilor de votare pentru a-și exprima nemulțumirea. Ei au încurajat alegătorii să invalideze buletinele de vot prin înscrierea a mai mult de o opțiune pe fiecare buletin.

Cu toate acestea, potrivit sondajelor de opinie, este aproape cert că președintele rus Vladimir Putin, aflat la putere de aproape un sfert de secol, va ieși victorios pentru a cincea oară. Rivalii săi, cu opinii politice favorabile Kremlinului, nu reprezintă o amenințare reală la adresa puterii sale.

În final, deși legea prevede un posibil tur al doilea de scrutin, acest lucru este puțin probabil să aibă loc, având în vedere dominația lui Putin în peisajul politic rus.

Alegerile în această țară vastă, cu 11 fusuri orare, vor continua până duminică seara, iar rezultatele preliminare sunt așteptate imediat după închiderea ultimelor secții de votare. Cu toate acestea, precizia rezultatelor finale va fi determinată de Comisia Electorală Centrală în termen de zece zile de la data votului.

În ciuda controverselor și a criticilor, pare că Putin se îndreaptă către o altă victorie zdrobitoare în fața opoziției politice slabe și a unui sistem care pare să favorizeze status quo-ul său de lungă durată, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel