Sistemul Judiciar, în prag de blocaj: Consiliul Superior al Magistraturii critică ordonanța austerității

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a transmis duminică o scrisoare oficială adresată vicepremierului Marian Neacșu, ministrului Justiției Radu Marinescu și ministrului Finanțelor Tanczos Barna, în care atrage atenția asupra impactului dezastruos al prevederilor din ordonanța austerității asupra sistemului judiciar din România.

Citește și: Tradiții și obiceiuri de Revelion: Ce trebuie să ai în buzunar în noaptea dintre ani

Potrivit CSM, aceste măsuri vor duce la blocaje majore în justiție și vor afecta grav dreptul cetățenilor la un proces echitabil, inclusiv prin îngrădirea accesului la justiție.

CSM avertizează că ordonanța va genera „disfuncționalități majore în activitatea sistemului judiciar, în special asupra resurselor umane”. Magistrații reamintesc că deficitul de personal din instanțe și parchete a fost agravat în ultimii ani de valul masiv de pensionări, în timp ce măsurile de admitere în profesie nu au reușit să compenseze pierderile.

„(…) iar deficitul de personal astfel agravat nu a putut fi compensat suficient de măsurile echivalente de admitere în profesie, în pofida eforturilor constante pe care Consiliul Superior al Magistraturii le-a făcut în această direcție în ultimii ani”, se arată în scrisoarea CSM.

Potrivit datelor prezentate de Consiliu, în instanțele din România sunt vacante 815 posturi de judecători, dintre care 311 la nivelul judecătoriilor. La parchete, situația este la fel de critică, cu 797 de posturi vacante, 344 dintre acestea fiind la parchetele de pe lângă judecătorii.

Magistrații cer exceptarea judecătorilor și procurorilor de la suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante. În scrisoare, aceștia subliniază necesitatea unor soluții legislative care să permită ocuparea posturilor vacante și atrag atenția asupra riscurilor suspendării acestor concursuri:

„(…) suspendarea concursurilor sau examenelor pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante (art. VII alin. 1), ar avea, cu certitudine, un impact grav asupra desfășurării activității instituțiilor din sistemul judiciar. Mai mult, trebuie observat că proiectul de act normativ nu mai prevede nicio posibilitate de derogare de la această dispoziție în situații temeinic justificate, aspect care poate genera un real blocaj în activitatea instanțelor și parchetelor”.

Problemele generate de lipsa de personal afectează nu doar instanțele și parchetele, ci și alte instituții esențiale din sistemul judiciar, precum Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul Național al Magistraturii (INM), Școala Națională de Grefieri și Inspecția Judiciară.

„În aceeași situație se află și alte instituții esențiale pentru bunul mers al activității autorității judecătorești. (…) Activitatea acestor instituții nu poate rămâne în afara realităților sistemului judiciar”.

De exemplu, direcțiile din cadrul CSM, care avizează proiecte de acte normative sau reglementează legislația secundară, depind de magistrații detașați. De asemenea, activitățile de formare profesională desfășurate de INM sunt imposibile fără implicarea judecătorilor și procurorilor.

CSM denunță și intenția de a elimina drepturile prevăzute de legislația actuală pentru magistrații detașați sau delegați, considerând această măsură discriminatorie și neconstituțională.

„În mod evident, argumentul legat de necesitatea reducerii cheltuielilor publice nu poate fi invocat doar pentru magistrați, în timp ce pentru alte categorii de personal o astfel de necesitate pare să nu mai fie la fel de stringentă”.

Magistrații subliniază că impactul bugetar al eliminării acestui drept este „absolut insignifiant”, în timp ce efectele asupra sistemului judiciar ar fi devastatoare.

CSM atrage atenția asupra caracterului discriminatoriu al măsurii și asupra riscurilor pe care le implică această abordare arbitrară: „Activitatea de legiferare nu poate avea un caracter arbitrar și, cu atât mai puțin, nu poate fi discriminatorie. În caz contrar, însuși fundamentul statului de drept, reprezentat de un sistem normativ echitabil, ar fi dus în derizoriu”.

De asemenea, Consiliul subliniază că orice modificare care privește drepturile magistraților impune, conform jurisprudenței Curții Constituționale, obținerea avizului său. „În caz contrar, un act normativ adoptat fără solicitarea acestui aviz este neconstituțional”.

În concluzie, Consiliul Superior al Magistraturii solicită autorităților să reconsidere măsurile propuse în ordonanța austerității, avertizând asupra consecințelor grave pe termen lung asupra funcționării justiției.

„Prin prisma tuturor acestor considerente, orice demers normativ de adoptare a unor măsuri fiscal-bugetare trebuie realizat cu echilibru și cu luarea în considerare a tuturor aspectelor specifice autorității judecătorești, pentru a evita producerea unor consecințe grave, pe termen lung, asupra activității instituțiilor din sistemul judiciar”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel