Tiberiu Maier, Membru al Board-ului UNSAR & CEO Signal Iduna, a participat la dezbaterea cu titlul ”Asigurările complementare, soluția ca pacientul român să fie pacient european în România”, organizată de DC News Media Group, unde a vorbit despre asigurările private de sănătate.
Tiberiu Maier a explicat, în exclusivitate pentru DC News, că cele două sisteme de sănătate, public și privat, nu pot funcționa separat și trebuie identificată o soluție pentru ca cele două să poată funcționa împreună.
„Mă bucură foarte mult că se discută corect în jurul acestei teme. Am ascultat cu interes analiza făcută de antevorbitorul meu, legată de costurile de administrare. Cred că sunt momente diferite în timp din perspectivă maturitate sistem public de sănătate versus maturitate sistem privat de sănătate.
O concluzie este certă din punctul nostru de vedere: cele două nu pot funcționa separat. Trebuie să existe o soluție de a funcționa împreună pentru că dacă avem, pe de o parte eficientă managerială și performanță administrării businessului din privat, avem, pe de altă parte, competențele medicale din spitalele de stat, cazuistică și toate aceste elemente. Aceste lucruri lucrează împreună.
Focusul cu privire la finanțare, trebuie să fie o finanțare generată de eficiență. Nu trebuie să ne concentrăm foarte mult în a pune spital în fiecare oraș, nu cred că ăsta este scopul unui sistem privat sau al unui sistem medical național. Scopul lui este să creăm logistică astfel încât oamenii în momentul în care intră într-un spital regional finanțat privat, finanțat de stat, administrat privat sau de stat, să găsească acolo ce are nevoie, să nu existe aceste linii de așteptare, să nu existe lipsa medicamentelor.", a spus Tiberiu Maier.
„Asigurările private de sănătate sunt cele mai personale asigurări care pot exista"
„Noi facem asigurări private de sănătate de 15 ani. Împreună cu UNSAR, toată piața, toți asigurătorii susțin dezvoltarea acestui model de afaceri. Un lucru este cert legat de asigurările private de sănătate complementare: contează nivelul serviciilor. În ceea ce privește asigurările private suplimentare este vorba despre servicii, nu neapărat despre plata unei prime de asigurare sau despre plata unei daune.
Asigurările private de sănătate sunt cele mai personale asigurări care pot exista în această lume. Avem asigurări de viață care sunt puțin cu un altfel de impact pentru persoana asigurată, dar asigurările private de sănătate și cele publice sunt cele mai personale servicii pe care un om le poate accesa.
În direcția aceasta trebuie să fie focusul. Toți membrii UNSAR nu văd decât potențial în această piață și dorință de a investi în ea. Bineînțeles, fiind o afacere privată a tuturor asigurătorilor trebuie să existe reciprocitate care prin astfel de discuții credem că își crește nivelul.
S-a discutat foarte mult despre deductibilitate care considerăm că nu mai este potrivită pentru nivelul actual de costuri în sistemele publice și private. Discutăm despre o schimbare majoră de comportament al asiguraților după pandemie. Noi ne bucurăm foarte mult că în calitate de asigurător privat de sănătate am reușit să ajutăm statul român în momentele de pandemie astfel încât să preluăm încărcarea care nu a putut fi preluată în urmă blocării accesului, fiind o stare de pandemie.
Să nu uităm că anumite spitale de stat, anumite clinici de stat au avut niște trasee foarte bine stabilite astfel încât se tratau preferențial pacienții cu Covid. Asta nu înseamnă că acești oameni nu s-au tratat sau au stat acasă și au așteptat să se deschidă spitalele de stat. Nu! Au fost preluate de către clinicile private.", a mai spus Tiberiu Maier.
Ce ar trebui schimbat în lege
„Legea ar trebui să urmeze buna practică pe care dorim să o implementăm pe piață, respectiv să lucreze cele două sisteme împreună. Conceptual, noi trebuie să modificăm puțin abordarea față de asigurările private de sănătate și să conștientizăm nevoia existenței lor.
Nevoia există, este dovedită până acum la o scară destul de mică în România ca urmare a faptului că tot acest business s-a câștigat cu foarte mari investiții din partea asigurătorilor privați. Legea trebuie să urmeze o bună practică din piață în care primul și cel mai important element este să facem sistemul de bază decent. Noi suntem puțin departe de a avea o decență în sistemul de bază care trebuie să ajute pe toată lumea.
Ca peste tot și în orice domeniu, din moment ce ai un sistem de bază decent, suplimentul este o chestie de alegere proprie. Luxul se cumpără de obicei. Poate exista lux și în serviciile medicale private, dar mai întâi de toate, atât sistemul public cât și cel privat, trebuie să lucreze la a aduce sistemul de bază la o decență la nivel de țară.”, a spus Tiberiu Maier la dezbaterea organizată de DC News Media Group.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu