Echilibrul și pacea plasează țările nordice în topul celor mai fericite țări din Europa.
Căutarea fericirii este un subiect care îngrijorează și motivează ființa umană. Țări precum Japonia sau cele din nordul Europei se remarcă prin dezvoltarea unor tehnici și obiceiuri de viață proprii care contribuie la fericirea întregii societăți. Finlanda, pe de altă parte, a dezvoltat o metodă foarte eficientă pentru a atinge fericirea, care se extinde dincolo de frontierele sale și poartă numele de "Sisu".
Deși fericirea este un concept universal căutat de majoritatea ființelor umane, este adevărat că, în funcție de cultură, definirea și percepția acestuia variază. Conform celei mai recente raportări anuale a Organizației Națiunilor Unite privind Fericirea Mondială, țările nordice sunt cele mai fericite din lume, cu Finlanda ocupând prima poziție pentru al șaselea an consecutiv.
Sisu este o atitudine față de viață care caută în mod constant echilibrul și pacea. În prezent, psihologia cercetează bazele acestui mod de operare, deoarece eficacitatea sa pare foarte convingătoare. Sisu este un cuvânt de origine finlandeză pe care finlandezii l-au folosit timp de peste 500 de ani. Am putea traduce acest termen ca o concentrare de stoicism, determinare, tenacitate, fermitate, curaj, rezistență, perseverență, voință și reziliență.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @jcomp
Este posibil să adoptăm această viziune asupra vieții punând în practică unele dintre metodele sale, indiferent de locul în care trăim, și astfel să ne sporim fericirea și calitatea vieții.
Pentru a practica Sisu, trebuie să acordăm importanță autoîngrijirii și să învățăm să ne deconectăm cu adevărat, apreciind liniștea și timpul petrecut singuri. Ori de câte ori este necesar, trebuie să ne reducem ritmul și să nu ne simțim vinovați pentru asta, să găsim un echilibru între compasiune și perseverență. În acest sens, este foarte util să desfășurăm activități simple care ne conectează cu natura, cum ar fi o plimbare sau drumeție. Este important să identificăm momentele în care ne simțim copleșiți sau depășiți de circumstanțe pentru a pune în practică acest mod de abordare și a atinge starea de calm.
Pe de altă parte, exercițiul joacă un rol fundamental în Sisu, antrenamentul ne face mai puternici atât fizic, cât și mental. Finlandezii fac sport și îl percep ca pe o oportunitate, nu ca pe un impediment. Mentalitatea persoanei care practică Sisu trebuie să fie curajoasă și calmă, în același timp, și să conștientizeze că, pe parcursul vieții, întotdeauna vor apărea provocări din care putem învăța, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News