Urmărește emisiunea live


Sitaru (APPR): Anul agricol 2022 nu începe cu auspicii prea bune

Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pixabay. Imagine cu rol ilustrativ

Anul agricol 2022 nu începe cu auspicii prea bune, începe cu secetă, cu preţuri foarte mari la îngrăşăminte şi energie, dar sperăm să ne salveze o producţie care să acopere toate aceste greutăţi, a declarat, miercuri, preşedintele Asociaţia Producătorilor de Porumb din România, Nicoale Sitaru.

"Anul agricol 2022 începe cu secetă, începe cu preţuri foarte mari la îngrăşăminte, cu preţuri mari la energie, dar sperăm să ne salveze o producţie care să acopere toate aceste greutăţi cu care începem anul agricol. Venim după un an agricol bun, care a fost precedat de o catastrofă în zona noastră, un an 2020 cu secetă. În 2021 s-au mai echilibrat fermierii, dar începem 2022 cu o nouă provocare, destul de imprevizibilă. Nu ştim nici noi ce impact va avea în preţuri. Noi sperăm, ca toţi agricultorii care suntem nişte oameni optimişti, să putem acoperi prin producţia noastră aceste măriri exagerate de preţuri. Sunt unele preţuri la energie care au crescut de la 300% la 1000%, ceea ce este insuportabil. În funcţie de tehnologiile folosite, de activitatea economică pe care o prestăm, lucrurile stau diferit, iar în unele zone stau foarte, foarte prost, pentru că acolo unde este zootehnie şi este viaţă trebuie să ai consum de energie şi plăteşti de 4-5-6 ori mai scump. Este aproape imposibil să rezişti", a spus Nicoale Sitaru.

Acesta susţine că împreună cu autorităţile trebuie găsite soluţii pentru a face faţă acestor provocări, în special măsuri pentru încurajarea industriei alimentare, astfel încât pe rafturile magazinelor să existe "cât mai multe alimente sănătoase şi româneşti".

Răzvan Theodorescu spune cum a făcut Sibiul Capitală culturală europeană: Marele Duce și Iohannis au vorbit săsește

"Eu cred că la orice problemă trebuie să existe şi rezolvare şi împreună cu autorităţile să găsim soluţii, iar pe rafturile magazinelor să existe cât mai multe alimentare sănătoase şi româneşti şi să echilibrăm cumva balanţa economică a ţării. Este o provocare căreia trebuie să-i facem faţă. Soluţia nu este neapărat la fermieri, ea vine şi din dezvoltarea unor politici publice, să fie încurajată industria alimentară, să prelucrăm mai mult grâu în România, să facem mai mulţi biscuiţi decât mai mult grâu, dar asta nu este treaba agricultorilor neapărat. Ei sunt puşi să facă producţie, aşa cum suntem noi în zona vegetală să facem grâu, porumb, floarea soarelui şi soia. Această materie primă pleacă în zootehnie şi dacă pleacă scump intră cu alte costuri şi se duce pe lanţul alimentar şi poate nu mai este accesibilă pentru toată populaţia. Noi ne dorim ca produsele noastre să ajungă pe rafturile magazinelor şi să poată fi accesate de toată lumea", a explicat el.

Întrebat cum consideră că vor evolua preţurile în perioada următoare în industria alimentară, Sitaru a precizat că "ar trebui să fim foarte ponderaţi şi să nu aţâţăm focul care arde deja destul de iute".

"Nu pot să anticipez şi nu cred că este bine să creăm panică. Cred că trecem printr-o criză şi trebuie să fim foarte ponderaţi şi să nu aţâţăm focul care arde deja destul de iute. Trebuie să încercăm să menţinem inflaţia în nişte termeni acceptabili, pentru că cu toţii va trebuie să trecem peste criza aceasta, să fim atenţi şi să nu exagerăm cu nimic. Să trecem cât mai mulţi şi cât mai bine prin această criză", a concluzionat preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România.

Asociaţia Producătorilor de Porumb din România a organizat miercuri cea de-a şaptea ediţie a congresului "De fermieri pentru fermieri", unde au fost analizate teme de interes major pentru sectorul agricol din România, cu focus asupra exigenţelor Planului Naţional Strategic 2023-2027 şi a soluţiilor inteligente privind tehnologiile avansate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel