O asociație, ”Inițiativa pentru Justiție”, transmite un comunicat de presă, publicat de G4media.ro, în care critică CSM că, prin investigarea procurorului Cristian Popescu, de la Parchetul Judecătoriei Caracal, este intimidat ”procurorul de caz”.
Titlul din G4Media.ro. Captură foto ecran
Bogdan Pîrlog se numără printre fondatorii asociației. El este procurorul care a demarat dosarul împotriva jandarmilor pentru violenţele de la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei, asta după ce a fost la protestul ”diasporei”, dar și cel care a candidat pentru șefia mult criticatei SIIJ și i-a fost respinsă candidatura.
Bogdan Pîrlog, fotografie de la protestul din 10 august, care circulă pe Internet și la televiziuni
În comunicatul de presă transmis de asociația citată este repetată această acuzație de intimidare ”a procurorului de caz”, după cum rezultă din exemplele:
”Prin urmare, rezultă că această solicitare lipsită de bază legală adresată Inspecției Judiciare este doar o acțiune de intimidare a procurorului de caz, inadmisibilă din partea reprezentantului garantului independenței justiției.”
”Prin urmare, și această solicitare, adresată SIIJ, este tot o acțiune de intimidare a procurorului de caz, inadmisibilă din partea reprezentantului garantului independenței justiției.”
”Așadar, instrumentul de presiune s-a pus efectiv în mișcare la solicitarea președintei CSM Lia Savonea.”
Comunicatele AIJ apar mai ales în site-ul menționat, după cum reiese și din captura de mai jos, ce rezultă după simpla căutare a denumirii asociației.
Ceea ce vrem să spunem este că procurorul Cristian Popescu nu e procurorul de caz, deci anchetarea deciziei sale, din noaptea 25/26 iulie 2019, nu reprezintă o intimidare. Inspecţia Judiciară verifică dacă procurorul a respectat toate procedurile atunci când a intervenit și a cerut să nu se intre în casa lui Gheorghe Dincă mai devreme de ora 06:00, deși Constituția permitea să se intervină și noaptea, prin excepție de la prevederile din Codul de Procedură Penală.
În prezent, cazul este preluat de DIICOT Craiova, iar de caz se ocupă chiar procurorul-șef adjunct al DIICOT, Giorgiana Hosu.
Avocatul Lucian Bolcaș a spus pentru DCNews că, dosarul, odată preluat la nivel de DIICOT Craiova, procurorul care a preluat dosarul devine procuror de caz: ”Nu mai au ce presiuni să se facă asupra fostului procuror de caz, pentru că și-a dovedit limitele incompetenței sale, care sunt nemăsurate. De data aceasta, preluându-se dosarul, unitatea care preia dosarul numește un procuror care se ocupă de acest dosar, care devine procurorul de caz. Dacă se reclamă presiuni asupra unui procuror de caz care nu mai este procuror de caz, în aceeași măsură, și această asociație își dovedește incompetența sa”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu