Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, în cadrul unui interviu acordat DC News, a făcut o serie de precizări importante.
În contextul în care există multe site-uri și surse de informare privind informațiile ce țin de prognoza meteo, Elena Mateescu a fost întrebată cum se face o selecție corectă a acestora.
„Depinde de sursa informațiilor și sursa datelor pentru care există aceste aplicații. ANM are pe site-ul propriu informațiile la zi, gestionate în cadrul sistemului românesc meteorologic și a programului național de meteorologie. Nu în ultimul rând, avertizările și alertele meteorologice, așa cum am spus, sunt transmise și către aplicația DSU, Departamentul de Situații de Urgență", a spus Elena Mateescu.
Recomandare
„Vă recomandăm să folosiți site-ul administrației și cu siguranță aplicațiile. Adițional, și celelalte site-uri, sub rezerva că nu sunt date furnizate de Administrația Națională de Meteorologie", a mai spus Elena Mateescu.
Avertisment după ce s-a întâmplat la Timișoara
Amintim că, în cadrul interviului, Elena Mateescu a trimis un avertisment în ceea ce privește repetarea episodului de la Timișoara, când o furtună violentă a măturat tot în cale, în luna septembrie a anului trecut, lăsând în urma ei persoane decedate, zeci de răniți și pagube materiale uriașe.
„Da, evenimentul de la Timișoara din 17 septembrie, nu a fost un caz singular. Au mai fost în istoria măsurăturilor meteorologice astfel de fenomene. (...) În viitor ne putem aștepta, în condițiile în care și în anul 2018, marile centre europene anticipează și nu exlud posibilitatea să fie un an al extremelor meteorologice, așa cum la finele lui 2016 anticipau pentru 2017, având în vedere variabilitatea naturală și fenomenul încălzirii globale. Trebuie să fim pregătiți, să conștientizăm ceea ce înseamnă aceste fenomene. Nu în ultimul rând, să luăm în considerare mesajele ce vor fi transmise prin aplicația RoAlert, care urmează să fie implementată. E important să le luăm în considerare, indiferent de locul în care ne aflăm", a transmis Elena Mateescu.
[citeste si]
Prognoză meteo pentru ianuarie
De asemenea, în cadrul aceluiași interviu, a oferit și o prognoză pentru luna ianuarie. „Pentru luna ianuarie, estimările Centrului European pentru Prognoza Vremii pe Termen Mediu (ECMWF) indică într-adevăr, din nou, pentru zonele din Sud-Estul, Sudul și Vestul țării temperaturi mai ridicate decât în mod obișnuit și dacă vorbim de o temperatură medie lunară la nivelul lunii ianuarie - cea mai rece lună a anului temperaturi de -2,1 grade, este posibil ca în aceste zone să avem temperaturi peste ceea ce înseamnă media climatologică. Și iată, prima decadă a confirmat să spunem oarecum această tendință", a declarat Elena Mateescu.
Răspunsul complet, în filmarea de mai jos:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu