Infarctul suferit de Stelian Tănase în noaptea de Înviere complică situația din TVR. Motivul: scriitorul nu a primit votul Parlamentului și, cel puțin pe perioada spitalizării, va fi numit un interimar al directorului interimar. Culmea ghinionului, marți ar fi trebuit să fie tranșată problema, în plenul reunit. PNL, PDL, PP-DD și neafiliații, cum sunt numiți cei de la PMP, au părăsit sala. Parlamentarii majorității au reușit să valideze doar Avocatul Poporului, înainte de a se constata lipsa de cvorum și a se intra în vacanța de Paște.
Președintele Comisiei pentru cultură și media de la Senat, social-democratul Georgică Severin, a declarat luni, pentru DCNews, că va discuta marți cu juriștii din parlament despre prevederile din legea de funcționare a TVR. ”Din fericire, există un Consiliu de Administrație votat de Parlament, care poate lua hotărâri și poate găsi o soluție. În CA va fi desemnată o persoană care să conducă TVR pe perioada indisponibilității dlui Tănase”, a spus senatorul Severin.
”Nu știu alt candidat serios”
Ce se va întâmpla dacă starea de sănătate nu-i va mai permite scriitorului să revină într-o funcție atât de stresantă?
”Dacă dl. Tănase poate să facă față, din punct de vedere al sănătății, vom vota în plenul reunit și îl vom valida, a spus dl. Severin. Din câte știu, nu a fost nicio altă propunere, iar dacă PNL și Opoziția nu părăseau sala, era deja votat. Depinde dacă își va mai dori această răspundere. Dacă se decide să renunțe, există un supleant, desemnat de PNL. Acesta va intra automat în CA. Cine să fie director…nu știu să existe un candidat serios, dacă dl. Tănase se va retrage din motive de sănătate. Va fi o negociere politică, evident, și vom vedea cine se înhamă la această sarcină. Dacă e nevoie, se poate retrage un membru al CA din partea PSD, sau Guvernului, pentru a putea numi în CA persoana care să conducă TVR. Amintesc că președintele-director general trebuie să fie membru CA”.
ICR-TVR: cazurile nu pot fi comparate
În 2013, senatorul Georgică Severin a propus la conducerea ICR, în locul profesorului Andrei Marga, pe Lilian Zamfiroiu, diplomat de carieră. Atacurile Opoziției și loviturile presei portocalii au încetat. Ar fi o soluție aducerea unui personaj mai puțin cunoscut publicului, la șefia TVR?
”Cazurile nu pot fi comparate, a răspuns dl. Severin. În ceea ce privește Institutul Cultural Român, erau scandaluri generate de orgolii. Când a fost propus un profesionist din afara taberelor implicate, lucrurile au intrat în normal. La TVR este o problemă de management, de buget, e o răspundere financiară uriașă, pentru garanții, credite, furnizori etc. Dacă Stelian Tănase renunță, trebuie căutată o altă personalitate care so își asume această sarcină grea”.
Schimbarea șefului TVR, periculoasă înainte de europarlamentare
Zvonul potrivit căruia PSD urma să-l numească la șefia TVR pe Claudiu Brânzan a fost lansat chiar de către inamicii lui Tănase din interiorul TVR. Surse de la vârful partidului au declarat pentru DCNews că nu s-a pus problema înlocuirii lui Stelian Tănase. Până pe 25 mai, majoritatea parlamentară nu dorea deschiderea unor discuții pe această temă, pentru a nu da prilejul Opoziției de a denunța politizarea TVR. În contextul declarațiilor Victoriei Nuland, care a condamnat folosirea trusturilor media în bătălia politică, era de evitat o astfel de acuzație.
Stelian Tănase convenea PSD, fiind nominalizat de PNL, care apoi s-a disociat de acesta. După încheierea euroalegerilor, Consiliul de Administrație putea fi, oricum restructurat, mai ales că Parlamentul va fi chemat să îi valideze structura, după încheierea procesului prin care au fost contesatați în Justiție cei doi reprezentanți ai salariaților. În special UDMR ar putea pretinde postul. De asemenea, mai sunt luate în discuție schimbarea legii și fuziunea TVR cu SRR. Radioul are profit și un management mai performant decât televiziunea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu