Situație alarmantă. Avertismentul unui medic de la Urgențe

Tudor Ciuhodaru, medic la Primiri Urgențe și deputat, îi atenționează pe toți românii, după o situație alarmantă. 

"În primele zece luni ale acestui an s-a dublat numărul de intoxicaţii cu monoxid de carbon şi decese legate de utilizarea necorespunzătoare a surselor de căldură. În 2015, au fost afectate până acum 39 de persoane, din care 5 şi-au pierdut viaţa într-un total de 16 evenimente comparativ cu perioada similarã a anului trecut, când sau produs 9 evenimente soldate cu 19 persoane afectate, din care 3 au decedat", declară Tudor Ciuhodaru. 

Medicul continuă: "Cazul cutremurător al celor şase copii morţi la Rovinari în urma intoxicaţiei cu monoxid de carbon nu este singular. Un cuplu din localitatea Hăsdate, bărbatul în vârstă de 60 de ani şi soţia acestuia în vârstă de 58 de ani, a fost găsit asfixiat în casa în care locuia după ce au lăsat toate arzătoarele aragazului aprinse pentru a se încălzi".

Tudor Ciuhodaru subliniază că "riscurile ţin de modul de ventilaţie al încăperii, cantitatea şi durata expunerii precum şi de sensibilitatea individuală, ceea ce face ca adesea copii şi vârstnicii să fie mai afectaţi. Cei din urban sunt de 8 ori mai numeroşi decât cei din rural, din cauza utilizării aragazului ca sursă de încălzire, iar peste jumătate din cazuri sunt reprezentate de cei provenind din pături defavorizate din punc de vedere socioeconomic, fără ocupaţie sau pensionari. În mediul rural riscurile cresc din cauza sobelor de lut crăpate sau improvizate în care se introduc prea multe lemne, cărbuni sau deşeuri vegetale, care scot fum ceea ce determină acumularea de gaze toxice în timpul noptii. De aceea a stinge focul din sobă înainte de culcare înseamnă doar o masură necesară de precauţie, menită să protejeze vieţi".

Medicul de la UPU dă și câteva sfaturi:

În cazul intoxicaţiilor prin inhalare sunaţi imediat solicitând ajutor de urgenţă şi nu încercaţi să salvaţi un astfel de pacient fără a-i anunţa mai întâi pe alţii.

Dacă este sigur trebuie să scoateţi pesoana din mediu toxic, deschideţi mai întâi ferestrele şi uşile pentru a înlătura gazele.

Respiraţi de câteva ori aer curat şi apoi ţineţi-vă respiraţia când intraţi. Tineţi o bucată udă de material textile la nas şi la gură.

Nu aprindeţi vreun chibrit şi nu folosiţi bricheta deoarece unele gaze pot lua foc.

După ce aţi salvat persoana de pericol, verificaţi şi monitorizaţi căile respiratorii ale persoanei, respiraţia şi pulsul. Dacă este necesar, începeţi respiraţia de salvare în cadrul manevrelor de resuscitare.

Dacă este necesar, acordaţi primul ajutor pentru leziuni locale, precum urgenţele oculare sau convulsii.

Dacă persoana vomită curăţaţi căile respiratorii, înfasuraţi o cârpa în jurul degetelor dumneavoastră înainte de a trece la curăţarea gurii..

Chiar dacă persoana pare a se simţi perfect, solicitaţi ajutor medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel