EXCLUSIV  Situație halucinantă cu Dide, celebru protestatar. "Așa am început să înțeleg mișcările din spate"

Foto ilustrativ
Foto ilustrativ

Cristian Mihai Dide, unul dintre cei mai activi protestatari de la momentul Colectiv și până în prezent, a trecut prin momente neplăcute la ieșirea în stradă de duminică seară, 9 iulie.

S-a ales cu mai multe vânătăi în urma intervenției jandarmilor după ce a refuzat să se legitimeze. Lucrurile s-au petrecut astfel: pentru că nu s-a simțit bine deloc a decis să nu stea în coloană, ci mai mult pe celălalt trotuar. Când s-a apropiat de DNA, jandarmii i-au solicitat să intre în coloană, iar el a refuzat. A urmat un schimb de replici vehement.

"Fără să mi se solicite să merg la secție, jandarmii m-au bruscat, m-au împins în oglinda unei mașini, care cred că s-a rupt, mi-au rupt căștile de la gât (menționez că nu am fost agresiv fizic cu niciun jandarm). În tot acest timp am strigat după o cameră de filmat și nu am opus rezistență. Am fost condus la secția 1, unde s-au răzgândit și m-au escortat la secția 4. Acolo am primit o amendă de 200 lei pentru refuz de legitimare și 1000 lei pentru "pe timpul marșului nedeclarat și neînregistrat, în apropierea sediului DNA a instigat participanții să forțeze cordonul de jandarmi realizat cu scopul de a-i direcționa pe trotuarul de vis-a-vis", a scris Cristian Mihai Dide pe Facebook.

Am stat de vorbă cu el pentru a afla ce s-a întâmplat exact duminică seară. 

"M-am simțit destul de rău în timpul protestului. Am stat foarte mult la distanță de mulțume și din când în când mă opream să mă odihnesc. La un moment dat, când am ajuns în fața DNA, jandarmii mi-au spus să intru în coloană și le-am zis că nu vreau să fac acest lucru. Apoi le-am zis că nu pot bloca ei accesul. Menționez că nu intenționam să trec de ei... Voiam doar să nu mă trimită în coloană. Voiam să stau pe trotuarul de vis-a-vis. Mai exact doream să staționez pe trotuarul liber, nu pe cel unde era coloana. Mi-au cerut buletinul, a fost așa, ca o atitudine de intimidare. (...) Am refuzat să mă legitimez, nu mi-au solicitat să merg la secție, ci pur și simplu m-au luat pe sus. M-am lovit puțin, mi-au rupt căștile de la gât. M-am dus la Secția de Poliție și asta a fost tot. Acolo s-au calmat spiritele", a spus Cristian Mihai Dide pentru DC News.

Duminică, 9 iulie - a 160-a zi de protest

L-am întrebat pe Dide de ce nu mai ies oamenii în stradă, în număr atât de mare, ca la protestul anti-OUG 13.

"Eu am început să mă implic ceva după momentul Colectiv. Înainte îmi vedeam de treburile mele, eram în bula mea, eram un antreprenor de succes, un om fericit care mergea înainte etc. După Colectiv, am început să mă implic activ. Am făcut un ONG pentru monitorizarea instituțiilor publice pentru ca acestea să își facă treaba. Și uite așa am început să înțeleg mișcările din spate. Am ajuns la concluzia că oamenii ies pentru un scop anume și, în principiu, pentru un efect. Nu iese nimeni împotriva corupției. La Colectiv este adevărat că s-a ieșit împotriva corupției, dar a fost pe fond emoțional. Nu a fost ușor să vezi ce tragedia s-a întâmplat și să nu ieși în stradă. În rest, niciodată nu s-a ieșit împotriva corupției, ci pentru un efect", ne-a zis Dide.

"Trebuie să ai un efect, adică oamenii ies în stradă pentru lucrurile care deranjează foarte tare. Cred că la OUG 13 s-a ieșit masiv pentru că era iarnă. Toate protestele masive sunt iarna. Oamenii nu prea ies vara, să nu uităm că lumea este plecată în concedii. Plus că în București oamenii au o viață decentă. Atât timp cât nu mergi des la spital, nu te lovești zi de zi de instituțiile publice așa cum mă lovesc eu ca antreprenor și stai într-un birou, tu nu simți nevoia să ieși în stradă. Nu ai acumulat atâta frustrare încât să îți vină să ieși și să urli. Și atunci este foarte greu să îi scoți pe oameni în stradă", a zis protestatarul.

Campionul amenzilor

Chiar dacă suma amenzilor primite din partea jandarmilor a ajuns la 25.000 lei, Cristian Mihai Dide nu s-a lăsat intimidat și a continuat să protesteze. De altfel, este campion la acest capitol. De la OUG 13 am putea spune că și-a câștigat titlul de "cel mai amendat protestatar". De precizat că amenzile se pot anula; practic tot ce este abuziv și se dă în fața instituțiilor publice se anulează.

[citeste si]

L-am întrebat de ce mai iese în stradă și astăzi, după jumătate de an de guvernare PSD.

"Ies pentru că nu s-a schimbat nimic. Am avut un circ mediatic cu miniștrii care își dau demisia pentru că au primit note proaste de la domnul diriginte, iar apoi sunt iertați și se întorc în Guvern. Avem nevoie de oameni capabili care să ne ajută să dezvoltăm o comunitate, să avem un nivel de trai mai ridicat. S-a dublat taxa la OCPI. Dacă vrei să vezi ce terenuri s-au schimbat etc, în momentul de față trebuie să plătești 250 de lei pentru fiecare număr cadastral pe care vrei să îl verifici. Înainte era un abonament de 50 de lei pe lună și puteai să verifici ce vrei. Acum vor să măreasca taxa la Registrul Comerțului pentru fiecare firmă verificată - 250 lei. Uită-te cum suntem asupriți. De aceea continui să protestez", ne-a mai zis Dide.

Protest în fața MAI

Marți, 11 iulie, la ora 09:00, este anunțat un protest în fața sediului MAI. Dide a transmis că îi așteaptă acolo pe români.

"Marți, la ora 09:00, suntem în față la MAI cu zece hotărâri judecătorești definitive care atestă că amenzile pe care Jandarmeria le dă abuziv sunt anulate in instanță. Nu vă fie frică de amendă!", a adăugat Dide.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel