Activista Sara Turetta, care se ocupă de îngrijirea câinilor abandonați, vorbește despre criza animalelor fără stăpân din Italia și similitudinile cu alte țări europene.
Sara Turetta locuiește de mai bine de 20 de ani în Cernavodă, unde se dedică îngrijirii câinilor abandonați. Ea a vorbit despre problema câinilor maidanezi din sudul Italiei în cadrul emisiunii DC Anima, moderată de Tudor-Tim Ionescu. Sara a comparat situația din sudul Italiei cu cea din România, subliniind diferențele majore între regiunile nordice și sudice ale Italiei.
"Italia nu este o țară unde avem o situație armonioasă. Este o țară cu aproximativ 20 de regiuni. În nord, de unde vin eu, este o anumită situație, există o mișcare de voluntariat foarte dezvoltată și care a făcut presiune în ultimii 30 de ani pe primării să facă adăposturi pentru animale cu standarde mai înalte și să se sterilizeze mai mult", a explicat Sara. Ea a menționat că nordul Italiei se apropie mai mult de standardele țărilor nordice, în timp ce sudul Italiei are probleme similare cu cele întâlnite în România.
Sara Turetta a evidențiat că în sudul Italiei, problemele sociale și economice, corupția și lipsa de implicare a autorităților sunt factori care contribuie la suprapopularea câinilor fără stăpân. "Motivul este suprapopularea, care este cauzată de corupție, lipsă de interes din partea autorităților, problemele sociale și economice - atunci când oamenii au prea multe probleme personale și sociale, nu se bagă în destinul animalelor".
Ea a subliniat că aceste elemente comune duc la o realitate dureroasă în multe țări, nu doar în Italia: "Atunci când există aceste elemente comune, nu contează în ce țară ești, va fi mereu o problemă cu animalele. Sunt animale abandonate, neglijate, maltratate... Atunci nu mai vorbim de națiuni, ci mai degrabă de nivelul de dezvoltare culturală, legislativă și a oamenilor din zona respectivă".
În sudul Italiei, numărul câinilor fără stăpân este necunoscut, dar se estimează că ar putea fi zeci de mii. "În sudul Italiei avem un număr necunoscut de câini maidanezi. Vorbim, cel mai probabil, de zeci de mii de câini. Nimeni nu a făcut un recensământ, exact ca în România".
Deși Italia a interzis eutanasierea câinilor în adăposturile publice din 1991, Sara a dezvăluit că aceste adăposturi sunt gestionate de firme private, care primesc bani de la primării pentru a menține animalele. Cu toate acestea, ea a comparat aceste adăposturi cu închisori, și se găsesc în special în regiunile Calabria și Campania: "Acolo se află o mie sau două mii de câini... Sunt un fel de închisori", a spus ea.
Sara a subliniat că această problemă nu este specifică doar României sau Italiei, ci este una globală, prezentă și în alte locuri ale lumii. "Problema câinilor nu este doar în România. În Asia este o problemă majoră".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci