Situația din Marea Roșie, impact asupra prețurilor în UE. Traficul maritim a scăzut cu 22% într-o singură lună

FOTO: Freepik @tawatchai07
FOTO: Freepik @tawatchai07

Între 12 și 15% din comerțul mondial se face prin Marea Roșie, iar aproximativ 23% din bunurile importate, în 2022, au venit din Asia, prin Canalul Suez aflat la capătul Mării Roșii.

Atacurile rebelilor houthi din Yemen asupra navelor comerciale care tranzitează Marea Roșie riscă să ducă la o creștere a prețurilor de consum, precum și încetinirea activității economice, a declarat, marți, un înalt oficial european, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a spus că traficul navelor prin Marea Roşie a scăzut cu 22% într-o singură lună, ca urmare a atacurilor lansate de rebelii houthi asupra navelor din Marea Roşie.

Cu toate acestea, declinul se va accelera pe măsură ce companiile de shipping redirecţionează navele pentru a ocoli Africa, a avertizat Dombrovskis, adăugând că Executivul comunitar monitorizează îndeaproape situaţia.

”Până acum nu a fost un impact vizibil asupra preţurilor la energie şi, la nivel mai general, un impact asupra preţurilor bunurilor. Dar vedem deja un impact asupra preţurilor la transport, care au crescut”, le-a spus Valdis Dombrovskis jurnaliştilor, la finalul unei reuniuni a miniştrilor europeni ai Comerţului, la care s-a discutat această problemă. ”Cu siguranţă, este un factor de risc”, a apreciat Dombrovskis.

”Impactul economic mai larg asupra preţurilor de consum şi economiei UE în general va depinde foarte mult de lungimea acestei crize. De aceea, este nevoie de o acţiune rapidă”, a spus Dombrovskis.

Forţele americane şi britanice au lansat noi lovituri aeriene în Yemen în noaptea de luni spre marţi împotriva rebelilor houthi, care se declară în continuare ”hotărâţi” să-şi continue atacurile în Marea Roşie, în semn de sprijin pentru palestinienii din Gaza.

Dombrovskis a precizat că Executivul comunitar îşi va revizui previziunile economice în luna februarie, când ar putea fi nevoită să ţină cont şi de perturbările din Marea Roşie.

Citește și: Exporturile agricole din Ucraina, afectate de criza din Marea Roșie

Un sfert din importurile din Asia, făcute prin Marea Roșie

Prin Canalul Suez, aflat la capătul Mării Roşii, trece între 12% şi 15% din comerţul mondial cu bunuri şi între 25% şi 30% din transportul maritim de containere. Pentru Uniunea Europeană, în 2022, aproximativ 23% din totalul bunurilor importate au venit prin intermediul navelor din Asia şi marea majoritate a acestor nave a trecut prin Canalul Suez.

În prezent, economia UE evită o recesiune blândă, iar perturbările prelungite ale comerţului prin Marea Roşie ar putea împiedica băncile centrale să reducă dobânzile în acest an.

Ministrul Comerţului din Ţările de Jos, Geoffrey van Leeuwen, a dezvăluit că, de la debutul atacurilor rebelilor houthi asupra navelor din Marea Roşie, costurile cu transportul maritim pe ruta Shanghai-Rotterdam prin Canalul Suez au crescut în unele cazuri cu 200%.

”Evident că asta se va repercuta asupra inflaţiei...Tocmai când am ieşit dintr-o perioadă de inflaţie ridicată, ăsta e ultimul lucru de care avem nevoie”, a spus Geoffrey van Leeuwen.

Citește și: Rishi Sunak afirmă că Marea Britanie "nu caută confruntarea" cu luptătorii Houthi din Yemen după a doua rundă de lovituri cu rachete

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel