Tinerii din Regatul Unit au o situație mai rea decât a generației părinților acestora, arată Reuters. Care sunt capitolele cele mai afectate.
Viața de tânăr adult britanic este una plină de provocări în acest moment, pornind de la costurile ridicate ale vieții, dar și a unei piețe imobiliare tot mai inaccesibile, potrivit unei analize făcută de Muhammad Ali Nasir, profesor asociat de economie, și Kausik Chaudhuri, conferențiar principal de economie, ambii de la Universitatea din Leeds, relatează Reuters.
Potrivit celor doi profesori de economie, realitatea actuală a tinerilor indică o situație mult mai rea decât cea a generației părinților acestora.
Astfel, rata șomajului în rândul tinerilor (15-24 de ani) din Regatul Unit a scăzut de la aproape 15% în septembrie 2020 la 9% în august 2022, dar acum crește din nou, ajungând la 12,7% în luna iulie a acestui an.
Această rată este mai mare decât media economiilor dezvoltate și mult mai mare decât cea a unor țări precum Germania și Japonia.
Există, de asemenea, o disparitate gravă între sexe - una dintre cele mai mari dintre țările dezvoltate. Rata șomajului în rândul bărbaților tineri (14,6%) este semnificativ mai mare decât cea a femeilor (9,8%).
Acest lucru este chiar mai pronunțat în unele regiuni. De exemplu, în regiunea West Midlands, tinerii bărbați au o probabilitate de peste două ori și jumătate mai mare de a fi șomeri decât femeile. Tinerilor bărbați, în special, le este mai greu să găsească un loc de muncă în perioadele economice dificile.
Mai mult decât atât, se estimează că numărul tinerilor care nu urmează o formă de învățământ, nu au un loc de muncă sau nu urmează o formare profesională este de 11,6%.
Pandemia a dus la reducerea oportunităților de inserție profesională a tinerilor, cum ar fi uceniciile, iar lacunele de competențe îngreunează pătrunderea într-o serie de industrii.
Astfel, noile cifre arată că numărul tinerilor care nu pot lucra din cauza unei boli de lungă durată a crescut drastic de la pandemie.
Șomajul în rândul tinerilor are implicări atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, cu repercursiuni asupra economiei în general. Astfel, ratele mai ridicate de șomaj în rândul acestei categorii de vârstă, precum și inactivitatea tinerilor afectează salariile și productivitatea pe termen lung, dar duce și la consecințe socio-economice ample, inclusiv la o rată crescută a criminalității, lucru care se va vedea în calitatea vieții întregii societăți.
Un studiu recent realizat de Pricewaterhouse Coopers (PwC) sugerează că reducerea ratei șomajului în rândul tinerilor din Regatul Unit cu doar 5% (pentru a o alinia la nivelul celei din Germania) ar stimula economia cu 38 de miliarde de lire sterline.
Guvernul s-a angajat să investească în serviciile pentru tineri în efortul de a stimula capacitatea de inserție profesională, dar este clar că acest lucru nu este suficient de departe.
Potrivit celor doi profesori de economie, Regatul Unit ar putea să se inspire din alte țări pentru a găsi soluție la problema șomajului în rândul tinerilor.
Astfel, Germania are un sistem puternic de ucenicie dublă, în timp ce Australia are un program de muncă în schimbul ajutorului de șomaj, care contribuie la ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor.
O altă problemă exprimată de cei doi economiști este faptul că foarte mulți tineri care sunt angajați sunt dependenți de munca în sectoare prost plătite, cum ar fi comerțul cu amănuntul și industria ospitalității, două sectoare care nu înregistrează creșteri salariale mai mari, chiar dacă există creșteri ale productivității, și nu au o mare perspectivă de progres în carieră.
În ultimele decenii, prețurile locuințelor au crescut substanțial în Regatul Unit, în special în orașele mari, unde tinerii caută oportunități de angajare. Se estimează că prețul mediu al unei case în Londra depășește cu mult 500.000 de lire sterline, de peste trei ori mai mult decât în nord-estul Angliei.
Prețurile în creștere ale locuințelor, salariile în stagnare și creșterea ratelor la creditele ipotecare au făcut aproape imposibil pentru mulți tineri să facă pasul pe scara proprietății.
Vârsta medie a celor care cumpără pentru prima dată o locuință este de aproximativ 33 de ani, o creștere de doi ani față de estimările de dinaintea pandemiei.
Scăderea numărului de proprietari de locuințe a fost o problemă pentru tineri și în SUA și Europa.
Însă, în Marea Britanie, numărul tinerilor care dețin o locuință în proprietate este mai mic decât media OCDE. Și cum nu se așteaptă ca ratele la creditele ipotecare să scadă în viitorul apropiat, perspectivele rămân sumbre.
Aproape jumătate din populația cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani se află într-o situație financiară precară și mulți dintre ei au datorii.
Cifrele sunt clare: 50% dintre cei cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani, 75% dintre cei cu vârste cuprinse între 19 și 21 de ani și 80% dintre cei cu vârste cuprinse între 22 și 24 de ani au datorii.
Deși o bună parte din aceste datorii se referă la împrumuturi legate de studii, ele includ, de asemenea, scheme de tip ”cumpără acum plătește mai târziu”, împrumuturi personale și descoperiri de cont.
Acest lucru reflectă provocările provocate de criza costului vieții, dar și lipsa de educație financiară, de obiceiuri de planificare și de bugetare în rândul tinerilor. Potrivit unui studiu recent realizat de Compare the Market, doar 41% dintre tineri au cunoștințe financiare.
Deși nu va atenua problemele economice mai largi, puteți face pași mărunți pentru a vă îmbunătăți abilitățile financiare, urmărind cheltuielile, stabilind prioritățile datoriilor și utilizând cu înțelepciune cardurile de credit.
Este important să fiți conștienți de dezinformarea, inclusiv de escrocheriile cu criptomonede și de schemele de îmbogățire rapidă.
”Guvernul ar putea, de asemenea, să joace un rol prin intermediul educației financiare obligatorii.
Așa cum a sugerat și Confederația Industriei Britanice, este nevoie de o strategie națională, care să colaboreze cu industria și cu alți parteneri din sectorul privat pentru a îmbunătăți educația și conștientizarea financiară”, au concluzionat Muhammad Ali Nasir și Kausik Chaudhuri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu