Prof. Horațiu Moldovan, președinte în exercițiu al Romtransplant și președintele Congresului Romtransplant, a fost invitat la emisiunea „Academia de Sănătate”, de pe DC News și DC Medical, unde a vorbit despre situația actuală a Programului de Transplant Cardiac de la Spitalul de Urgență Floreasca.
Prof. Horațiu Moldovan a explicat că, în țara noastră, există două centre de transplant cardiac. Unul dintre acestea este Spitalul Floreasca unde s-a realizat primul transplant cardiac acum 25 de ani. Tot la Floreasca s-au efectuat în total 30 de transplanturi, iar la nivel național aproximativ 110.
„În România, există două centre de transplant cardiac, în acest moment, care derulează acest program: Institutul de Boli Cardiovasculare și Transplant de la Târgu Mureș și Clinica de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Clinic de Urgență București Floreasca.
În acest centru din București a avut loc debutul în activitatea de transplant cardiac în urmă cu 25 de ani. Aici s-a făcut primul transplant cardiac. Deci există o anumită tradiție a locului.
În total, în Spitalul de Urgență Floreasca, s-au făcut 30 de transplanturi cardiace, iar în țară aproximativ 110. Este o activitate care a crescut, dar a avut și sincope. Au fost perioade, mai lungi sau mai scurte, în care activitatea a încetat din diverse motive, unul fiind pandemia, dar nu singurul.
Problema, oarecum particulară a acestui transplant de cord, este că noi nu putem beneficia de donatori în viață deoarece inima este un organ unic fără de care organismul nu poate supraviețui. Deci singura soluție de a face transplant cardiac este să folosim donatori în moarte circulatorie, donatori aflați până acum în moarte cerebrală.", a spus profesorul.
Profesorul Horațiu Moldovan a explicat că, deși există posibilitatea de a folosi inimi de la donatori în moarte circulatorie, acest pas este unul final în dezvoltarea transplantului. Potrivit acestuia, lista de așteptare pentru transplant cardiac este mai mică decât s-ar aștepta, deoarece pregătirea pacienților necesită tehnologie avansată și specializare în tratarea insuficienței cardiace severe.
„Perspectiva de a prelua inimi de la donatori în moarte circulatorie există, dar este ultimul pas în dezvoltarea acestei tehnologii, după ce vor evolua lucrurile în ceea ce privește transplantul hepatic și renal. Dar o particularitate de semnalat și de explicat este lista de așteptare pentru receptori în transplant cardiac, care este mai mică decât ne-am așteptat să fie, datorită faptului că pregătirea acestor pacienți pentru a beneficia de această operație presupune anumită tehnologie medicală, o anumită preocupare în centrele de cardiologie destinate tratamentului insuficienței cardiace, în diverse forme ale ei, în special în formele ei severe, ireductibile sau greu reductibile.
Deci avem o categorie lungă de pacienți care ar necesita transplant cardiac, dar pe care nu reușim să îi evaluăm și să îi pregătim la nivel național pentru a deveni receptori reali și a putea valoriza, în acest fel, toate organele care sunt disponibile.
În mod paradoxal, în România există donatori de cord pe care nu îi putem valoriza și care sunt transmiși centrelor din Europa printr-un program european. Este de dorit, și ne propunem prin manifestările pe care le organizăm și prin această acțiune de popularizare, să creștem numărul de donatori reali, deci numărul de pacienți cu insuficientă cardiacă greu reductibilă care pot fi pregătiți pentru a primi un cord de transplant.", a spus prof. Horațiu Moldovan la emisiunea „Academia de Sănătate”, de pe DC News și DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News