Avizarea pentru planul de redresare al Ungariei ar fi trebuit să fie amânată, iar situația poate fi o lecție pentru România, susține Cristian Diaconescu.
„Propunerile Ungariei privind PNRR ar fi urmat să fie avizate de Comisia Europeană, până la data de 12 iulie. Datorită problemelor privind legislația anticorupție în Ungaria, Comisia Europeană ar intenționa să amâne acest aviz, care conform regulilor de procedură, se finalizează în Grupul ECOFIN. Ca și în situația celorlalte state membre U.E, schemele de finanțare trebuie să respecte Recomandările Specifice de Țară prin crearea unui sistem de cheltuire a fondurilor europene, care să ”elimine conflictul de interese, corupția, frauda și spălarea banilor”.
Ceea ce Comisia Europeană poate face în cazul Ungariei, ca de altfel în situația oricărui stat membru este să amâne propunerea de avizare, decizia finală aparținând ECOFIN. Este bine să luăm act de situația în care se află Ungaria; să tragem concluziile necesare pentru a nu ne afla într-o situație similară în viitor”, a precizat într-un comunicat Cristian Diaconescu, lider al formațiunii PMP.
Vera Jourova, vicepreședintele Comisiei Europene, a declarat în cadrul Parlamentului European că nu a fost decisă suspendarea aprobării planului de redresare a Ungariei, conform G4 Media.
„M-am consultat cu cabinetul doamnei președinte și cu colegii care sunt responsabili de fondurile de redresare și reziliență și cu evaluarea planurilor. Și nu există o astfel de știre, nu am oprit nimic, procesul continuă. Sigur că ne uităm la mecanismele de control din statele membre”, a declarat Jourova.
Aceasta a amintit că decizia în privința aprobării planurilor de redresare trebuie luată de Consiliu, cu majoritate calificată.
„Sigur că Comisia poate opri lucrurile când constatăm probleme grave, dar nu pot confirma în acest moment că acest lucru s-a întâmplat. Presa germană s-a înșelat”, a precizat Vera Jourova.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News