EXCLUSIV  Situația unor români în prag de executare silită: le-au furat datele și au făcut credite pe numele lor! Comisar-șef, atenționare: două metode de furt de identitate

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Karolina Grabowska)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Karolina Grabowska)

Comisarul-șef Radu Daniel a explicat cum se întâmplă furtul de date și identitate în mediul online.

Luni, 30 septembrie 2024, începând cu ora 16:00, comisarul-șef Radu Daniel, director la Institutul de cercetare și prevenire a criminalității, a fost invitatul Laurei Duță la emisiunea Culisele Justiției.

Emisiunea ”Culisele Justiției” de astăzi, cu invitatul Laurei Duță, comisar-șef Ramona Dabija, poate fi revăzută pe DCNews, DCNewsTV și ȘtiriDiaspora, dar și pe canalul de YouTube DC News.

Mai mulți români s-au trezit cu credite false făcute la IFN-uri. Au fost deschise 22 de dosare penale, iar păgubiții au reușit să oprească executarea silită mergând la poliție și făcând sesizări. Aceștia au fost victimele online ale unor furturi de identitate. Practic, infractorii au furat datele personale ale păgubiților și le-au folosit pentru credite. Comisarul-șef Radu Daniel a explicat cum se întâmplă furtul de date în mediul online.

"În unele situații, păgubiții, într-un fel sau altul, furnizează fără să vrea datele, nerealizând că acestea urmează să fie folosite în scop infracțional"

"Într-adevăr, aceasta este una dintre modalitățile pe care infractorii le folosesc în mediul online, și anume furtul și folosirea neautorizată a datelor personale, respectiv a datelor bancare. În unele situații, păgubiții, într-un fel sau altul, furnizează fără să vrea datele, nerealizând că acestea urmează să fie folosite în scop infracțional. Păgubiții furnizează uneori informații direct infractorilor, care își atribuie alte calități. Sună părțile vătămate și se dau drept reprezentanții unor instituții bancare, că efectuează diferite sondaje, că reprezintă uneori instituții ale statului. Unele persoane dau cu lejeritate aceste date, care ulterior sunt folosite în scop infracțional. Acesta ar fi un palier. Un alt palier e acela când datele personale sunt sustrase, nu oferite din greșeală infractorilor. Aici cea mai utilizată metodă este cea în care instalezi aplicații pe telefoanele părților vătămate. Vorbim de o instalare făcută de infractor sau de o manipulare prin care victima instalează singură aplicația, dând permisiune hackerilor la dispozitiv. Aplicațiile sunt disponibile pe toate platformele specifice, AppStore sau Google Store. Sunt aplicații care inițial au fost folosite în scopuri corecte, iar infractorii le găsesc ulterior alte scopuri.

De asemenea, sunt aplicații care au fost create de la bun început cu acest scop, aplicații capcană. În momentul în care tu îți instalezi pe telefon o aplicație furnizată de o persoană necunoscută, care și-a arogat o calitate mai mult sau mai puțin oficială, atunci tu permiți individului să dețină controlul total sau parțial asupra dispozitivului tău. Tu în telefon, putem presupune, ai de la fotografii și mesaje, până la aplicații bancare și alte date personale. Sunt tot felul de situații din toată sfera infracțională când sunt luate aceste date personale. De aceea insist pe acest aspect. Trebuie să fim foarte prudenți cui împărtășim date personale și în special cum. De cele mai multe ori, dacă nu în totalitate, infractorii nu pot instala în telefonul tău dacă tu nu le dai acceptul, fie prin acces fizic direct, fie prin descărcarea de pe net. Tu descarci acea aplicație, aparent pentru un scop, dar ea e folosită pentru altceva. Trebuie să aibă doar în surse de încredere, verificate anterior în mai mulți pași și surse. E necesară o verificare minimă, astfel încât să vezi dacă e bună credință, dacă chiar există, dacă are capacitatea de a gestiona aplicația, dacă are trasabilitate, dacă poate fi găsită undeva fizic", a explicat comisarul-șef Radu Daniel, director la Institutul de cercetare și prevenire a criminalității. 

VEZI TOATĂ EMISIUNEA AICI:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel