Situație bizară cu tablouri ale lui Van Gogh, vandalizate cu mâncare. Activiștii, condamnați la închisoare / video

FOTO cu rol ilustrativ @Freepik @Sorapop
FOTO cu rol ilustrativ @Freepik @Sorapop

Două persoane din grupul care a vandalizat unul dintre tablourile lui Van Gogh au fost condamnate la închisoare pentru o faptă similară.

Citește și: Două activiste de mediu au aruncat cu supă în Mona Lisa / VIDEO

Trei activiști din organizația Just Stop Oil au stropit cu supă de roșii două picturi realizate de Vincent van Gogh în seria ”Sunflowers”, expuse la National Gallery din Londra, vineri, la doar câteva ore după ce două membre ale acestui grup protestatar au fost condamnate la închisoare pentru comiterea unei fapte similare în 2022, informează Reuters.

Cei trei activiști au aruncat cu supă de roșii peste tabloul ”Sunflowers” deținut de galeria londoneză - aceeași pictură care a fost vandalizată și în urmă cu doi ani - și peste un alt tablou din aceeași serie, care a fost împrumutat de la Philadelphia Museum of Art pentru o expoziție temporară.



Reprezentanții National Gallery din Londra au precizat că trei persoane au fost arestate și că cele două tablouri nu au fost deteriorate.

Reacție la condamnare, perseverență sau doar aroganță

Incidentul de vineri s-a produs la doar câteva ore după ce Phoebe Plummer, în vârstă de 23 de ani, și Anna Holland, de 22 de ani, au fost condamnate pentru că au vandalizat cu supă de roșii acea operă de artă expusă la Londra, în octombrie 2022, înainte de a se lipi cu ajutorul unei substanțe adezive de peretele aflat sub celebrul tablou.

Potrivit procurorilor britanici, supa de roșii a cauzat deteriorări estimate la 10.000 de lire sterline (13.385 de dolari) la nivelul ramei tabloului, însă pictura - aflată în spatele unui geam de protecție - a scăpat nevătămată și a fost din nou expusă puțin mai târziu, în aceeași zi.

Cele două activiste ecologiste au declarat în instanță că sunt nevinovate, dar au fost condamnate în urma unui proces care s-a desfășurat la Southwark Crown Court din Londra, unde Phoebe Plummer a fost condamnată la doi ani de închisoare pentru prejudicii de natură penală. Anna Holland a primit o condamnare de 20 de luni de închisoare.

Judecătorul Christopher Hehir le-a spus lui Phoebe Plummer și Annei Holland: ”Voi două pur și simplu nu aveați dreptul să faceți ceea ce i-ați făcut tabloului Sunflowers, iar aroganța voastră de a gândi contrariul merită cea mai puternică condamnare”.

Phoebe Plummer a declarat că a luat parte la acel protest știind foarte bine că ar fi putut fi arestată și încarcerată, adăugând că a fost transformată într-un ”prizonier politic”, o afirmație despre care judecătorul a declarat că este ”ridicolă” și ”auto-indulgentă”.

”Este o ofensă la adresa multor oameni din alte părți ale lumii care suferă persecuții, închisoare și uneori chiar moartea pentru convingerile lor”, a declarat judecătorul Christopher Hehir.

De asemenea, Phoebe Plummer a fost condamnată vineri la o pedeapsă suplimentară de trei luni de închisoare, după ce a fost condamnată, separat, pentru infracțiunea relativ nouă de ”interferență asupra utilizării unei infrastructuri naționale esențiale”.

Sentința de vineri vine pe fondul unei represiuni mai ample a mișcărilor de protest în Marea Britanie și în întreaga Europă.

Activiștii de la Just Stop Oil au organizat o serie de proteste intens mediatizate în ultimii ani, iar cinci membri ai acestei organizații ecologiste au fost trimiși la închisoare în luna iulie pentru cel puțin patru ani din cauza implicării lor într-o conspirație ce viza blocarea autostrăzii M25 din Londra. Acea sentință reprezintă una dintre cele mai lungi pedepse impuse vreodată pentru un protest non-violent în Regatul Unit, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel