EXCLUSIV  La Matei Balş, zeci de pacienţi aşteaptă un loc la ATI. Dr. Marinescu: Nu există dimineață în care să nu fie peste 20 de pacienți în camera de gardă

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Zeci de pacienţi aşteaptă un loc la ATI în camera de gardă a Institutului Matei Balş, din Capitală, conform unor surse DC NEWS. 

Din primele informaţii, ar fi vorba de 30 de pacienţi care primesc deja oxigen, însă care ar avea nevoie de un loc la terapie intensivă. Situaţia în spitalele Capitalei este, însă, critică. 

Miercuri, 29 septembrie 2021, în Bucureşti mai erau doar 3 paturi ATI libere, iar la nivel naţional doar 5. 

"Se lucrează în continuare pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare.

Menționăm faptul că în procesul de operaționalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiții medicale și care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienți prezintă afecțiuni grave ce pot constitui comorbidități și sunt expuși unui risc mult mai mare", transmiteau ieri autorităţile.

Youtube video image

Dr. Adrian Marinescu, explicaţii pentru DC NEWS: Nu există dimineaţă fără 20 de pacienţi în camera de gardă

"Aş spune că e o regulă ca la Matei Balş, în ultimele săptămâni, să fie plină camera de gardă. Pacienţii sunt evaluaţi, unii trebuie să fie internaţi, dar nu există locuri. Nu vorbim aici doar de terapie intensivă, ci de pacienţi care au forme severe şi au nevoie doar de oxigen. Sigur, în prima parte a zilei rezolvăm de fiecare dată, dar ce apare după necesită timp de aşteptare. Nu există dimineaţă în care să nu fie 20 de pacienţi sau mai mulţi care sunt în camera de gardă. Primesc tratament, monitorizare, dar nu sunt pe secţie", a declarat Adrian Marinescu, specialist în boli infecţioase la Institutul Matei Balş, pentru DC NEWS. 

Întrebat care este starea pacienţilor care ajung la camera de gardă a Institutului, dr. Marinescu a spus că "fiind mai mulţi, sunt şi mulţi cu forme uşoare, care nu ar trebui să ajungă la spital. Apropo de triajul pe care am putea să îl facem prin intermediul medicului de familie. Din păcate, avem şi forme severe, ca înainte, la persoane vulnerabile, care nu sunt vaccinate, şi care cad pradă virusului. Pentru ei nu este nicio diferenţă, şi exact ce se întâmpla înainte se întâmplă şi acum. Iar uneori ajung foarte târziu. Evaluarea iniţială, făcută de medicul de familie, ar trebui să stabilească dacă cineva ajunge imediat la camera de gardă sau dacă e monitorizat acasă". 

Situaţie similară zilele trecute la Spitalul Sf. Pantelimon 

Bogdan Socea, directorul medical al spitalului, a explicat care este situaţia instituţiei. 

"Situaţia este dramatică, în sensul că toate locurile pentru COVID-19 sunt ocupate. Vorbim de cele 16 locuri ATI COVID-19. 72 de pacienţi sunt la ATI intermediar. 50 de pacienţi confirmaţi pozitiv sunt la UPU. Am reinstalat şi corturile pentru a face faţă fluxului mare de pacienţi. Suntem spital de urgenţă, deci un punct terminus. Oamenii vin cu ambulanţe şi nu putem să îi trimitem în alte locuri", a declarat Bogdan Socea la Antena 3. 

"Dintre cei 50 aflaţi în UPU şi trataţi acolo, 18 sunt persoane care au nevoie de ATI. Toate transferurile ATI se fac prin CNCCI. Din păcate, situaţia este aceeaşi în toate spitalele, mai ales în Bucureşti, şi cu atât mai gravă în spitalele de urgenţă. Riscul este ca la un moment sistemul sanitar să fie suprasaturat şi rezervele umane şi de aparatură să fie depăşite!", a mai punctat medicul. 

VEZI COVID-19, valul 4. Situație dramatică la Spitalul Sf. Pantelimon. 50 de oameni așteaptă transferul, 18 au nevoie de ATI

Mii de apeluri la 112 

Mii de oameni su simptome specifice infecții cu Sars-Cov-2 sună zilnic la Ambulanță și cer să fie testați. Din cauza numărului prea mare de apeluri, mulți dintre ei așteaptă mai bine de 24 de ore până când un echipaj medical să ajungă să-i testeze. Situația este critică și în spitale. Tot mai multe dintre ele rămân fără locuri la ATI Covid. la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov erau în așteptare în această dimineață 2.100 de solicitări.

"Cele mai multe solicitări în așteptare sunt solicitări pentru cazurile de recoltare a probelor biologice în vederea efectuării testului COVID-19. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat un număr mare de solicitări. Astăzi de dimineață aveam în așteptare 2.100 de solicitări. Până la această oră au fost repartizate echipajelor care vor face aceste recoltări, în jur de 500 de solicitări, la momentul acesta sunt 2.100 de solicitări în așteptare. Vor mai fi distribuite până la 100 din ele, dar aceste solicitări continuă să vină pe 112.

VEZI Tot mai mulți români infectați sună la 112. Ambulanțele nu mai fac față. Alice Grasu: Creștere de 726%

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel