EXCLUSIV  Situație fără precedent în România. Livia Stan (Policy and Market Access Director, MSD România): Câți bani se pierd din cauza mortalității premature asociate cancerului

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @aleksandarlittlewolf
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/, @aleksandarlittlewolf

Livia Stan, Policy and Market Access Director, MSD România, a participat la conferința cu titlul „Accesul la prevenție, depistare precoce și terapii inovatoare privind combaterea cancerului", organizată de DC News Media Group, unde a vorbit despre perspectiva privind controlul cancerului. 

Întrebată despre perspectivele privind controlul cancerului, Livia Stan a explicat că pierderea socială din cauza mortalității premature provocate de cancerul de sân, cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat în rândul femeilor din România, înseamnă pierderi economice de aproximativ 45 de milioane de dolari anual. 

„Care este perspectiva dumneavoastră în ceea ce privește controlul cancerului?”, a întrebat Val Vâlcu.

„Noi avem câteva date. Pierderea socială estimată din cauza mortalității premature a ajuns la 46.516 ani de viață pierduți din cauza cancerului (n.r. de sân), asta înseamnă aproximativ 8826 de ani de viață productivă. Asta se traduce în bani. În fiecare an, acești ani de viață pierduți înseamnă 45 de milioane de dolari mai puțini la economia națională.

Cam așa se traduce în bani. Bineînțeles că doctorii nu au timp să facă astfel de calcule pentru că sunt mult mai concentrați pe a le da o șansă pacienților lor să aibă acces la cele mai noi și inovative tratamente, dar aceste calcule se fac în lume și astfel pierdem vieți, avem familii distruse și pierdem bani la bugetul de stat. Cred că asta este foarte important de spus.", a spus Livia Stan. 

 

O situație fără precedent

Livia Stan a subliniat că limita de contractare pentru anul 2024 este într-o situație fără precedent din cauza lipsei unei rectificări bugetare anul trecut. Aceasta a dus la amânarea unor contracte existente, necesare pentru tratamentele curente ale pacienților, și a generat o deficiență de aproximativ 1,5 miliarde de lei. 

„Aș vrea să precizez că limita de contractare pentru contractele de cost-volum, pentru anul 2024, se află într-o situație fără precedent, tocmai din cauza faptului că anul trecut nu s-a făcut o rectificare bugetară și această limită se poate modifica doar printr-o rectificare bugetară. Această limită nu a fost suficientă pentru a încheia toate contractele aflate în derulare și care asigură tratamentul curent al pacienților.

Nu vorbim despre tratamente noi, nu vorbim despre medicamente noi. Vorbim despre tratamente în curs ale pacienților, vorbim despre 81 de contracte în derulare. Pentru că această rectificare nu s-a făcut anul trecut și nu au fost suficienți bani pentru a încheia toate contractele, o parte din contracte au fost amânate pentru anul 2024. Asta a însemnat aproximativ 1.5 miliarde de lei. Acești bani lipsesc în acest moment de la aceste limite de contractare. Trebuie reîntregită limita de contractare pentru a asigura încheierea tuturor contractelor și a se evita situația de anul trecut în care o parte din contracte au fost amânate. 

Dacă acest lucru nu se va întâmpla, Casa Națională de Asigurări de Sănătate va fi pusă în situația de a nu putea folosi toți banii alocați.

În această dimineață, Casa a pus pe site limita de contractare pe care o mai are disponibilă, aproximativ 775 de milioane de lei, pe care nu o mai poate folosi pentru că nu acoperă toate contractele care ajung la termen la sfârșitul acestei luni sau până la sfârșitul acestui an.

Deci este o situație fără precedent care sunt convinsă că își va găsi rezolvarea necesară împreună cu tehnicienii din Ministerul de Finanțe și cu decidenții politici.", a spus Livia Stan. 

 

Sunt necesari aproximativ 2 miliarde de RON

Livia Stan a declarat că există medicamente inovative, așteptând de aproape 2 ani să fie incluse în contractele cost-volum, care pot fi esențiale pentru pacienți, nu doar oncologici, dar și în alte arii terapeutice. Pentru includerea acestora sunt necesari aproximativ 2 miliarde de RON. 

„Există o serie de medicamente care așteaptă pentru negociere încheierea unor contracte cost-volum. Aceste medicamente așteaptă de aproape 2 ani de zile. Sunt medicamente inovative care pot face diferența între viață și moarte pentru anumiți pacienți. Nu vorbim doar despre medicamente oncologice. Vorbim despre mai multe arii terapeutice, dar oncologia este, bineînțeles, una din principalele afectate. Vorbim despre o șansă la viață pentru pacienți și suma nu este atât de mare. Sunt necesari aproximativ 2 miliarde de RON pentru includerea acestor medicamente în contractele cost-volum.

Menționez faptul că acestea nu vor avea impact bugetar în cursul acestui an pentru că urmează o serie de protocoale, de proceduri și bineînțeles intrarea pacienților în mod treptat în tratament. Va exista impact bugetar, în anii următori, în funcție de numărul de pacienți care vor avea acces din punct de vedere medical la acest tratament.", a spus Livia Stan la conferința cu titlul „Accesul la prevenție, depistare precoce și terapii inovatoare privind combaterea cancerului", organizată de DC News Media Group.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel