Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a vorbit despre supermarketurile care ocupă centrele orașelor, dar nu contribuie, de exemplu, la sistemul energetic național, prin instalarea de panouri fotovoltaice pe plafoanele magazinelor.
Invitat la DC News, Mircea Fechet, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, a dialogat cu jurnalistul Val Vâlcu despre problema supermarketurilor din România, care deși ocupă spații generoase din zonele centrale ale orașelor, nu montează pe plafoanele acestora panouri fotovoltaice care ar putea să genereze energie atât pentru magazinul în cauză, cât și pentru rețeaua națională.
„În România avem o situație inedită. Nu am văzut-o nicăieri în Europa Occidentală. În mijlocul marilor orașe sunt zeci - sute de hectare sunt blocate de hipermarketuri, cu parcări uriașe. În loc să fie săli de sport, teatre și cinematografe, sunt parcări. Problema e că nu vedem și din partea lor că întorc ceva societății, în afară de bla-bla-uri, programe de educație etc. Domn'le, să pui o copertină acolo pentru ăia care stau în parcare! Nu mai vorbesc - aș cere prea mult - să pună panouri solare în parcare și pe plafonul magazinului. Nu ar putea fi obligați acești retaileri, printr-o lege, printr-un ordin de ministru, ceva, că e clar că nu vor?“, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.
Foto: Agerpres
„În Constanța - îmi amintesc o experiență personală - eu am fost la un supermarket care avea parcarea acoperită cu o altfel de copertină, pe care le vezi rar. Dacă mergi în Grecia, aproape toți au. Noi, când încercăm să explicăm oamenilor cum vom fi afectați de schimbările climatice, cel mai simplu e de a da exemplul altor țări. Grecia, pe modelele noastre matematice, este țara cu o climă similară cu cea pe care o vom avea noi în România peste 20 de ani“, a zis ministrul Mircea Fechet.
„Ce facem cu aceste hipermarketuri, care poluează, ștrangulează traficul, dislocă spațiul comunitar etc?“, a insistat jurnalistul Val Vâlcu.
„Orice magazin, mai mic sau mai mare, că-i de sine stătător, sau lanț de rețea, trebuie să respecte regulile pe care autoritatea locală le impune. El, când vine la autorizația de construire, de comun cu arhitectul-șef, discută toate aceste lucruri. Eu nu cred că vreun ministru ar trebui să-i spună primarului...“, a zis jurnalistul Val Vâlcu.
„Hai să luăm primarul din Sectorul 6. Nu-i pasă! ce-i de făcut din punct de vedere legislativ?“,a insistat Val Vâlcu.
„Întâmplător pe primarul Ciucu îl cunosc și are niște proiecte de mediu extraordinare“, a zis Mircea Fechet.
„Nu la Carrefour“, a replicat Val Vâlcu.
„Deci nu pot fi obligați acești oameni printr-o lege?“, a întrebat Val Vâlcu.
„Îmi e greu să spun în ce măsură pot fi sau nu obligați, dar dacă ar exista astfel de obligații, ele nu pot să existe decât în Legea Urbanismului sau în Legea Construcțiilor“, a mai zis ministrul Mircea Fechet.
Spre deosebire de țările din vestul Europei, în România, majoritatea supermarketurilor și mall-urilor și-au făcut loc în zonele centrale ale orașelor, de obicei pe locul fostelor zone industriale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News