Situație Republica Moldova. Consultări pentru noul guvern

România - Republica Moldova
România - Republica Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, invită miercuri la consultări fracţiunile parlamentare în contextul crizei politice provocate de răsturnarea guvernului condus de Maia Sandu printr-o moţiune de cenzură iniţiată de deputaţii socialişti (PSRM, al preşedintelui), parteneri în coaliţia de guvernare cu blocul ACUM, alianţă între două formaţiuni pro-europene şi anti-oligarhice, Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi Platforma Demnitate şi Adevăr (DA).

  Într-o declaraţie de presă susţinută după votul de marţi din parlament, Dodon a calificat drept vitală continuarea actualei majorităţi parlamentare PSRM-ACUM, pe care a invitat-o să negocieze pentru un nou premier şi să propună o candidatură.


Posibile alegeri anticipate


Dacă deputaţii din blocul ACUM nu vor accepta dialogul, atunci există riscul unor alegeri anticipate, a avertizat el. Preşedintele îşi asumă şi responsabilitatea de a numi un premier din afara politicii, scrie Radio Chişinău. Igor Dodon a apreciat căderea cabinetului drept o autodizolvare planificată a Guvernului, susţinând că Maia Sandu a provocat intenţionat căderea cabinetului de miniştri pentru a distrage atenţia de la politicile economice eşuate.

În opinia şefului statului, motivul care a dus la finalul de azi a fost încăpăţânarea Maiei Sandu de a impune propriul procuror general, unul subordonat politic, însă 'aceasta a dus inclusiv la încălcarea gravă a acordului politic semnat recent de PSRM şi ACUM. 'Iresponsabilitatea, imaturitatea unor politicieni pun la grea încercare Republica Moldova, atunci când ţara are nevoie de o alianţă de guvernare stabilă. Nu este prima dată când cineva calcă în picioare un acord politic', a transmis Dodon.

Iată cât de urât arată acum situaţia din Republica Moldova, care printr-o simplă iniţiativă legislativă neinspirată demonstrează din nou cât de vulnerabilă e la derapaje antidemocratice, la instabilitate politică, la nerespectarea statului de drept şi ignorarea separării puterilor în stat, a mai spus Dodon, citat de MOLDPRES. Ceea ce avem în acest moment, a adăugat el, este o criză politică şi trebuie găsite urgent soluţiile potrivite pentru ca aceasta să nu devină şi una socială şi economică.



Controlul procuraturii, mărul discordiei




Pentru moţiunea de cenzură (63 de voturi), depusă de socialişti pe fondul unei lupte în jurul numirii unui procuror general, au votat deputaţii Partidului Socialist pro-rus al preşedintelui Igor Dodon şi ai Partidului Democrat fondat de oligarhul în exil Vladimir Plahotniuc. Alianţa pro-europeană ACUM a votat împotrivă. Guvernul Maia Sandu, care a făcut din lupta contra corupţiei o prioritate, a cerut mai multă putere în alegerea procurorului şi a denunţat rezultatele ambigue ale unei comisii însărcinate cu evaluarea diferiţilor candidaţi la acest post.

Săptămâna trecută, Consiliul de Miniştri i-a permis prim-ministrului Maia Sandu să-l numească ea însăşi pe procurorul general, ceea ce a provocat furia Partidului Socialist, partener la guvernare. Maia Sandu a ajuns în fruntea guvernului după formarea acestei coaliţii fără precedent între pro-ruşi şi pro-occidentali, susţinută de Moscova şi de europeni. Scopul afişat al alianţei a fost înlăturarea lui Vlad Plahotniuc, un personaj controversat acuzat că a controlat Moldova timp de ani de zile, scrie AFP, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel