Germania a indicat vineri că aprovizionarea cu gaze este asigurată, în pofida deciziei gigantului rus Gazprom de a prelungi oprirea gazoductului Nord Stream, care a sporit temerile privind o penurie de gaze la iarnă, potrivit France Presse.
Fără a comenta anunţul Gazprom, purtătoarea de cuvânt a declarat că Germania 'văzuse deja lipsa de fiabilitate a Rusiei în cursul ultimelor săptămâni'.
Gazprom a anunţat vineri seara că gazoductul Nord Stream, care urma să fie repus în funcţiune sâmbătă după o perioadă de întreţinere, va fi în cele din urmă oprit 'complet' până la repararea unei turbine a acestui gazoduct vital pentru aprovizionarea europenilor.
Într-un comunicat, Gazprom indicase că a descoperit 'scurgeri de ulei' în turbină în cursul operaţiunii de mentenanţă şi afirmase că 'până la repararea acesteia, transportul de gaze prin Nord Stream este complet suspendat'. Gigantul energetic rus nu a precizat cât timp ar putea dura această reparaţie.
Anunţul Gazprom riscă să accentueze îngrijorarea ţărilor europene, care încearcă să evite o criză energetică în iarna care se apropie şi acuză Moscova că utilizează gazele ca armă pentru a se răzbuna pentru sancţiunile occidentale după ofensiva rusă în Ucraina.
Rusia a ameninţat vineri că va înceta să vândă petrol şi gaz natural acelor ţări care-i impun plafoane de preţ pentru aceste resurse energetice, plafoane despre care Moscova consideră în plus că vor destabiliza semnificativ piaţa globală, transmite Reuters.
Companiile care impun plafoane de preţ nu se vor număra printre cele care primesc petrol rusesc, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, confirmând afirmaţii asemănătoare făcute în ziua anterioară de vicepremierul rus Aleksandr Novak.
Pur şi simplu nu vom coopera cu ei pe principii care nu sunt de piaţă, a insistat purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin.
Miniştrii de finanţe ai statelor din G7 se întâlnesc vineri prin videoconferinţă şi ar putea conveni impunerea unui plafon de preţ pentru petrolul cumpărat din Rusia, considerând că în acest fel ar putea diminua veniturile cu care Moscova îşi finanţează armata în războiul contra Ucrainei.
Uniunea Europeană a convenit în luna mai instituirea progresivă a unui embargou parţial asupra petrolului şi produselor petroliere ruseşti.
Declaraţia lui Dmitri Peskov s-a referit numai la exporturile de petrol. Între timp însă, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat că a sosit momentul ca Uniunea Europeană să impună plafoane tarifare şi pentru gazul natural rusesc, anunţând totodată că UE a reuşit să-şi umple depozitele de gaz la 80% din capacitate. Vezi continuarea aici!
Republica Moldova va plăti, în septembrie, cu aproximativ 25% mai mult decât în august pentru gazele naturale cumpărate din Rusia.
Preşedintele companiei Moldovagaz, Vadim Ceban, a anunţat că holdingul rus Gazprom va livra gaze în septembrie la un preţ de peste 1.880 de dolari pentru o mie de metri cubi.
În august, preţul gazelor era de aproape 1.460 de dolari pentru mia de metri cubi, iar în iulie de 980 de dolari.
Potrivit vicepremierului moldovean, Andrei Spînu, Gazprom a confirmat că va livra cantitatea de gaze contractată în luna septembrie, însă nu se ştie dacă livrările vor continua şi în octombrie. Aproape tot gazul consumat de Republica Moldova provine din Rusia. Vezi articolul aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu