Situaţie tensionată în Marea Neagră. Rusia s-a suspendat din acordul pentru exportul cerealelor, mai multe nave aşteaptă un coridor umanitar

Foto cu rol ilustrativ: Tom Fisk / Pexels
Foto cu rol ilustrativ: Tom Fisk / Pexels

Mai multe vase ucrainene aşteaptă formarea unui coridor umanitar în Marea Neagră, după ce Rusia s-a autosuspendat din acordul privind exportul cerealelor. 

Un oficial din cadrul ONU declară că peste zece vase aşteaptă să intre pe un coridor umanitar din Marea Neagră, după ce Moscova şi-a suspendat participarea la un acord privind exportul cerealelor provenite din Ucraina. Amir Abdullah, coordonatorul acordului mediat de ONU, a declarat că pentru duminică nu s-a convenit asupra niciunui acord de tranzit. Washingtonul a criticat ferm decizia Rusiei, care se pare că ar fi fost luată ca urmare a unui atac cu dronă asupra navelor sale de război în Crimeea ocupată.

Preşedintele american, Joe Biden, a declarat că această decizie a Rusiei va agrava foametea. Preşedintele Zelesnki a transmis că Rusia ar trebuie exclusă din grupul G20. Acordul privind exportul cerealelor ucrainene urma să expire abia peste trei săptămâni, relatează corespondentul BBC, conform Rador.

Zelenski, primul mesaj după ce Rusia s-a retras 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că suspendarea de către Rusia a acordului privind exportul de cereale în Marea Neagră necesită un răspuns internaţional puternic din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite şi a Grupului celor 20 de economii majore, informează Reuters.

Într-un mesaj video, preşedintele Zelenski a acuzat Rusia că încearcă să creeze o foamete artificială în Africa, Orientul Mijlociu şi Asia de Sud, scrie Agerpres. 

Casa Albă: Rusia foloseşte hrana ca armă 

Decizia Rusiei de a-şi suspenda participarea la un acord de export al cerealelor, mediat de Organizaţia Naţiunilor Unite, "transformă hrana în armă", a afirmat, sâmbătă, Casa Albă. "Orice discuţie din partea Rusiei de a perturba aceste exporturi critice de cereale constituie, practic, o declaraţie că oameni şi familii din lumea întreagă trebuie să plătească mai mult pentru hrană sau să se înfometeze", a declarat Adrienne Watson, o purtătoare de cuvânt a Consiliului Naţional de Securitate.

"Rusia încearcă din nou să folosească războiul pe care l-a început ca pretext pentru a transforma hrana în armă, ceea ce are un impact direct asupra ţărilor sărace şi asupra preţurilor globale ale alimentelor şi exacerbează crizele umanitare deja grave şi insecuritatea alimentară", se precizează în comunicat. Ministerul rus al Apărării a anunţat, sâmbătă, că Rusia îşi sistează participarea la acordul cu Ucraina, ca urmare a unor atacuri cu drone asupra oraşului Sevastopol din Crimeea.

În iulie, după luni de negocieri, miniştri din Ucraina şi Rusia au semnat un acord mediat de ONU şi de Turcia. Rusia a promis să deblocheze porturile de la Marea Neagră pentru a permite trecerea sigură a cerealelor şi a seminţelor de floarea soarelui - unele dintre cele mai importante exporturi exporturi ale Ucrainei. "Iniţiativa pentru Cereale prin Marea Neagră a facilitat, deja, circulaţia a peste 9,3 milioane de tone metrice de cereale şi a dus la scăderea preţurilor în întreaga lume. Este un succes extraordinar şi trebuie să continue", a precizat Casa Albă, în comunicat, conform Rador. 

CITEŞTE ŞI  Rusia este gata să furnizeze până la 500.000 de tone de cereale celor mai sărace ţări în următoarele patru luni

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel