Cei de la NASA spun că sunt îngrijorați de planul lui Elon Musk de a trimite 30.000 de sateliți în spațiu pentru a oferi lumii internet în bandă largă, deoarece aceștia ar putea sta în calea viitoarelor zboruri spațiale cu echipaj uman.
Miliardarul care este proprietarul Tesla și al companiei de explorare spațială SpaceX intenționează să trimită în spațiu aproximativ 30.000 de sateliți pentru proiectul său Starlink care ar oferi acces la internet în bandă largă pentru majoritatea oamenilor de pe Pământ.
Firma primise anterior autorizația pentru aproximativ 12.000 de sateliți să-i trimită în spațiu, dar acum specialiștii de la NASA sunt îngrijorați de faptul că structurile orbitale ar putea împiedica viitoarele misiuni spațiale.
În scrisoarea adresată autorității de reglementare în domeniul telecomunicațiilor, Federal Communications Commission (FCC), agenția spațială a declarat următoarele:
"NASA este îngrijorată de potențialul unei creșteri semnificative a frecvenței evenimentelor de conjuncție și de posibilele efecte asupra misiunilor științifice ale NASA și a zborurilor spațiale umane".
VEZI ȘI: Ceasul deșteptător al Reginei Elisabeta are un sunet specific. Este o tradiție veche de 175 de ani
Făcându-și clar îngrijorări cu privire la SpaceX, aceștia au adăugat că extinderea Gen2 a SpaceX "ar dubla numărul de obiecte urmărite pe orbită și ar crește de peste cinci ori numărul de obiecte aflate la mai puțin de 600 km".
Amazon, compania lui Jeff Bezos, care a declarat, de asemenea, că va cheltui 10 miliarde de dolari pentru 3.236 de sateliți similari în cadrul programului său Project Kuiper, a criticat planurile SpaceX într-un e-mail separat către FCC.
Gigantul cumpărăturilor online a declarat:
"Cel puțin câteva sute - și potențial mai mult de zece mii - de sateliți SpaceX ar putea funcționa la aceleași altitudini ca și sistemul Kuiper".
De asemenea, a avertizat "că efectul acestei suprapuneri orbitale ar fi o creștere dramatică a riscurilor și a altor sarcini asupra Sistemului Kuiper" și a cerut FCC să impună "condiții rezonabile".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu