Psihologul Bogdan Cotigă a vorbit despre ”situationship”, una dintre cele mai noi invenții legate de relația dintre parteneri și ce anume implică aceasta.
Omul este, de principiu, o ființă sociabilă, iar de-a lungul existenței dezvoltă o multitudine de relații, pornind de la cele de prietenie, la cele sociale, profesionale sau amoroase.
Situationship, deși nu apare ca o definiție în dicționare, este acel tip de relație caracterizat prin lipsa obligațiilor sau a exclusivității, dar adevăratul semn distinctiv este lipsa unor limite sau etichete clare. De altfel, acest tip de relație este tot mai răspândit în lume, însă despre cum este acesta primit în societatea românească, una tradițională, am vorbit cu psihologul Bogdan Cotigă.
”Este o relație care nu implică fidelitate și care nu implică evoluție. Este o relație care statuează rămâne la nivelul acesta. Ieșim în oraș, ne placem ca prieteni, putem avea relații de ordin sexual, dar în același timp nu evoluăm. În sensul în care lumea evoluează, asta nu știm în ce direcție, dacă este bună sau nu, vom vedea în câțiva zeci de ani, dar cert este că evoluează. Evoluează și relațiile interumane, și relațiile de atașament. Ele se și pot schimba, pot să și iasă din paradigma clasică”, ne-a declarat psihologul, care a punctat că la nivel global, ”conceptul de familie are origine religioasă”.
”Familia tradițională și tot ce înseamnă familie, căsătorie, chiar dacă are o formă legală, ea are origine religioasă. În timp, societatea se schimbă și apar niște denumiri, niște tipuri de relații noi. Dacă ne uităm cu atenție, acest situationship nu este neapărat ceva pe care oamenii nu l-au mai experimentat până acum, pentru că sunt o mulțime de relații, care la începutul lor, au această formă, ca și situationship. Adică atunci partenerii nu sunt clar deciși că vor să rămână împreună, ca o perioadă de probă.
Nu este ceva ce noi ca oameni nu am mai experimentat. Pe de altă parte, toate aceste noi forme de a relaționa între oameni sunt o consecință firească a evoluției unei societăți. Foarte mult timp religia a avut o influență foarte importantă, a creat această instituție a căsătoriei, care presupune fidelitate între parteneri, iarăși o normă culturală, lucru pe care îl vedem că în societățile musulmane, unde fidelitatea nu este neapărată, nu există cupluri monogame, și poligame, și acolo este stabilit tot pe fond religios.
Adică societatea acum, nemaifiind influențată de o singură sursă capătă tot felul de variante de a relaționa oamenii între ei. Societatea nu poate să rămână în zona aceasta așa cum a fost de mii de ani. Se schimbă în atâtea zone, este normal să existe și schimbări la nivelul relațiilor interumane”, a mai spus psihologul Bogdan Cotigă.
”Evident că de-a lungul timpului vom vedea tot felul de tipuri de relații la care nici nu ne-am gândit până acum. Că sunt bune sau nu sunt bune, că presupun o lipsă de responsabilitate sau mai degrabă, o mai mare libertate, nu putem ști, pentru că trebuie testate.
Întrebat cine decide dacă aceste relații sunt bune sau nu, psihologul a punctat că acest lucru este decis de ”cei care participă la ele, membrii respectivei relații. Ei stabilesc asta. Dacă avem mintea deschisă și nu gândim ca acum 400-500 de ani, ne putem da seama că atât timp cât oamenii decid împreună, noi avem asta statuat prin Codul Civil, un contract poate cuprinde aproape orice, cât nu încalcă legea. Este o înțelegere între părți, ea este respectată și are niște condiții. Asta se întâmplă și aici.
Oamenii pot decide să trăiască cum doresc, în ce condiții vor. Ah, că va fi, mă refer aici sociologic, dacă la nivelul societății, societatea va avea de beneficiat de pe urma acestor noi feluri de relaționare între oameni, asta o să o vedem, poate o să o vedem noi, poate copiii noștri. O să vedem dacă a fost bine sau nu a fost bine. Nu știm asta. Este foarte ușor să ne grăbim și să spunem că situationship este o formă de evitare a responsabilității în cuplu. Dar ești sigur că nu ești de fapt retrograd când spui asta? Ești sigur că nu este, efectiv, că nu ignori faptul că de exemplu o creștere a libertății individuale în cadrul unui cuplu? Nu avem de unde să știm asta”, a mai spus psihologul.
În contextul unei societăți bazate, încă, pe tradiție și pe familia tradițională, psihologul a subliniat că există situații destul de clare în care este chiar recomandat să se iasă dintr-o astfel de familie, care poate să fie toxică, mai ales pentru copii, acolo unde aceștia există.
”Haideți să fim puțin mai riguroși în povestea asta și să vedem ce presupune actul căsătoriei. Acesta nu presupune altceva decât o chestiune onorifică. Nu presupune niște drepturi suplimentare. (...) Știu că există o obligație de întreținere între soți, în cazul în care unul dintre soți are o situație medicală, gravă, există o obligație în condițiile în care celălalt nu se poate întreține. Ar fi mai mult decât atât, căsătoria în fața stării civile este o consimțire a unui simbolism în care credem.
Actul de căsătorie implică doar lucrurile care țin de înțelegerea dintre soți. Adulterul nu este pedepsit din punct de vedere legal, acel act al căsătoriei nu interzice asta. Poate fi un motiv desfacere al căsătoriei, dar este doar o calitate morală”, a mai spus Bogdan Cotigă, subliniind că ”românii au puternice influențe tradiționale, fundamentaliste în anumite situații. Nu știm dacă lucrul acesta este valabil pentru majoritatea celor care trăiesc în țara asta, îi vedem doar pe cei mai vocali”.
Totodată, psihologul a explicat care sunt situațiile în care pentru ”educația copilului” este de preferat să se iasă dintr-o relație.
”Atât timp cât majoritatea covârșitoare a copiilor vor crește în familii biparentale, va fi cu adevărat o problemă pentru cei care nu cresc în astfel de familii. Pentru că prin comparație, evident este un lucru de preferat că dacă doi oameni nu se mai înțeleg să se despartă. E preferat chiar și educația copilului. Dar, copilul vede în jurul lui un model, care îl face pe el să întrebe și să meargă la părintele cu care locuiește și să îl întrebe de ce nu are ambii părinți”, a mai spus psihologul.
Totodată, Bogdan Cotigă a afirmat că ”vorbim de mii de ani în care au existat familii, iar toate aceste tipuri de relații noi, ca să capete un statut, să se cristalizeze într-o anumită formă, trebuie să mai treacă un timp, destul de lung. Tocmai pentru că influența ordinii acesteia, tradiționale, este foarte mare. Și atunci, aceste relații care apar, sunt privite tot timpul cu suspiciune, sunt privite ca niște ciudățenii”, a concluzionat psihologul Bogdan Cotigă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu