Zece femei din Maroc care au ajuns în Spania cu contract de muncă la cules de căpșuni au fost transformate în prostituatele fermierilor, umilite și înfometate. Nici autoritățile nu au făcut nimic ca să le salveze, deși Guradia Civil și Poliția au fost înștiințate de ce se întâmplă în fermele din Andalucia, transmite The Guardian.
În aprilie, Samira Ahmad și-a sărutat copilul de la revedere și s-a urcat la un autobuz, lăsându-și casa în Maroc pentru câmpurile de căpșuni din sudul Spaniei. În geanta ei era pașaportul cu viza spaniolă și un contract care promitea 40 de euro pe zi plus mâncare și cazare. În cele trei luni, cât dura contractul spera că durerea de a fi separată de familia ei ar fi înmuiată de banii pe care îi trimitea înapoi - o avere în comparație cu ceea ce ar fi putut să câștige acasă.
Un an mai târziu, viața ei este o ruină. Timp de zece luni a fost sechestrată, supraviețuind alături de alte nouă femei marocane doar cu o mână de mâncare pe zi, foloseau barăci insalubre iar toaletele la comun erau defecte. Ele susțin că s-au confruntat cu traficul de persoane, asaltul sexual și exploatare în ferma unde erau angajate să muncească. Ea spune că cea mai mare greșeală a ei, în afară de a veni în Spania, a fost la autoritățile.
În următoarele săptămâni, aproximativ 20.000 de femei marocane vor sosi în Spania pentru a ajuta la recoltarea producției de anul acesta. Femeile reprezintă un procent mare din forța de muncă sezonieră din Andalucía, care este angajată în cadrul regimului de vize pentru lucrătorii sezonieri, care a fost operat de guvernele spaniol și marocan începând din 2001. Acestea vor contribui la cultivarea și recoltarea a 400.000 de tone de căpșuni care urmează să fie exportate de această regiune în acest an la supermarket-uri din Marea Britanie, Franța și Germania. Spania este de departe cel mai mare exportator de căpșuni din Europa, iar această industrie de export în creștere de 580 de milioane de euro este acum atât de importantă pentru economia spaniolă fragilă, care a fost numită "aurul roșu" al țării.
În ultimii ani, rapoartele privind abuzul sexual și fizic și exploatarea pe scară largă a lucrătorilor sezonieri marocani au apărut în mass-media locală și internațională.
Ambele guverne au subliniat afirmațiile, negând că problema este larg răspândită. Deși numeroase acuzații de abuz și de viol au fost raportate în mass-media, anul trecut, ministerul marocan al ocupării forței de muncă, organismul responsabil cu recrutarea și eliberarea de vize pentru lucrătorii migranți, a negat orice reclamații oficiale făcute.
Cu toate acestea, femeile marocane au fost țintite în mod deliberat din cauza vulnerabilității lor. "Femeile din Maroc, care lucrează ca lucrători temporari în domeniu, ne-au descris condiții de muncă dezumanizatoare și dure, pe care trebuie să le suporte, lucrând în poziții permanente, cu o singură pauză de 30 de minute pe zi, la temperaturi de 40 grade sub plasticul serelor" a spus ea. "În Maroc, aceștia caută în mod deliberat pe cei care sunt ieftini și vulnerabili să facă această muncă, și anume femeile din mediul rural cu copii mici care înțeleg doar araba, nu pot înțelege contractele lor scrise în spaniolă sau să-și revendice drepturile. Este un sistem rigid. "
Ahmad a spus că a auzit zvonuri despre ce s-a întâmplat cu unele femei care au mers în Spania. "Dar am ignorat", a spus ea. "Nu credeam că asemenea povești ar putea fi adevărate într-o țară bogată ca asta". Cu toate acestea, ea și celelalte nouă femei marocane care au mers în Spania în viză sezonieră anul trecut au declarat observatorului că au violate, nu le-a fost dată mâncarea și apa și au fost penalizați pentru pauze de toaletă sau dacă nu munceau din greu.
"Ferma este foarte departe de cel mai apropiat oraș, am fost complet izolați", spune Samira. "Nu am vorbit cu spaniolii și am vrut să trimitem bani acasă copiilor noștri. Nu aveam nicio putere. Celelalte femei care lucrau în ferma care au fost în Spania înainte au spus că este întotdeauna mai greu pentru noi recruți, dar că ne vom obișnui cu ea. "Femeile au afirmat, de asemenea, că au fost agresate și hărțuite sexual; unii au spus că au fost violate, iar altele au fost obligate să facă sex în schimbul alimentelor și a apei. Ele au spus că unele femei au fost, de asemenea, obligate să lucreze ca prostituate pentru bărbații locali care așteptau în afara fermei în mașinile lor în fiecare seară".
Vezi și: Doi români au permis unui preot să le abuzeze copilul
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu