Slovacia a rămas fără apărare antiaeriană. Cere ajutorul NATO: "Multe lucruri se pot întâmpla în viitor"

Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Preşedintele Peter Pellegrini a cerut ajutorul NATO, după ce Slovacia a rămas fără sisteme de apărare antirachetă.

Președintele Peter Pellegrini a solicitat vineri soluții din partea NATO și a aliaților săi pentru a proteja spațiul aerian al Slovaciei, după ce țara a rămas fără sisteme de apărare antirachetă, acestea fiind cedate Ucrainei pentru a o ajuta să facă față invaziei ruse, relatează EFE, citată de Agerpres.

"Multe lucruri se pot întâmpla în viitor"

"Acum este crucial pentru Slovacia să negocieze cu dumneavoastră şi cu aliaţii NATO cum să ne protejăm spaţiul aerian", a afirmat preşedintele Pellegrini într-o declaraţie pentru presă fără întrebări, alături de secretarul general Jens Stoltenberg, cu ocazia unei vizite la sediul Alianţei Nord-Atlantice.

Şeful statului slovac a considerat că este "esenţial în acest moment" pentru ţara sa să găsească "soluţia de a apăra spaţiul aerian, deoarece multe lucruri se pot întâmpla în viitor"."Nu ar fi corect dacă flancul estic şi această ţară de la graniţa de est a NATO, o ţară care are o graniţă cu vecina noastră Ucraina, să fie, în prezent, neprotejate", a subliniat el.

Președintele Slovaciei a reamintit că țara sa a livrat Ucrainei un sistem antirachetă S-300 la scurt timp după izbucnirea războiului, precum și toate avioanele sale MIG 29 din perioada sovietică.

Peter Pellegrini a mai declarat că, în acest moment, spaţiul aerian slovac este protejat de forţele Cehiei, Poloniei şi Ungariei, protecţie "pentru care le suntem foarte recunoscători"."Dar, în acest moment, nu există un sistem antirachetă pe teritoriul nostru".

"Este o contribuţie reală din partea Slovaciei"

Totodată, el și-a exprimat recunoștința față de batalionul NATO dislocat în Slovacia pentru a întări flancul estic al Alianței în fața amenințării din partea Rusiei, menționând că Spania va prelua comanda acestuia de la Cehia începând cu 1 iulie.

Președintele Pellegrini a menționat că Slovacia și-a îmbunătățit capacitățile industriei sale în domeniul producției de sisteme de obuziere și muniție, subliniind că inițiativa cehă de a colecta urgent muniția de artilerie necesară Ucrainei "poate fi o poveste de succes".

"Peste 630.000 de piese de muniţie de diferite dimensiuni vor trece prin mâini slovace în lunile următoare şi cred că este o contribuţie reală din partea Slovaciei", a mai indicat el. A adăugat că, în plus, ţara sa oferă Ucrainei sisteme de deminare şi este unul dintre cei mai importanţi furnizori de energie,"întrucât menţinerea în funcţiune a reţelei în Ucraina este crucială". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel