Slovenii sunt chemaţi la urne pentru alegerile parlamentare.
Prim-ministrul sloven Janez Jansa speră să se depășească criticile privind democrația și libertatea presei și să câștige un al patrulea mandat în alegerile parlamentare care vor avea loc duminică, scrie Reuters.
Populistul în vârstă de 63 de ani și-a făcut campanie electorală pe baza promisiunilor de îmbunătățire a economiei și de asigurare a securității energetice în fosta republică iugoslavă cu aproximativ 2 milioane de locuitori, care este acum membră a Uniunii Europene și a NATO.
Însă Jansa, un admirator al fostului președinte american Donald Trump și un aliat al premierului naționalist ungar Viktor Orban, s-a confruntat cu Bruxelles-ul în privința libertății presei, iar opozanții îl acuză de subminarea standardelor democratice.
Alegerile sunt o cursă strânsă între Partidul Democrat Sloven de centru-dreapta al lui Jansa și Mișcarea pentru Libertate, ecologistă, care dorește mai multe investiții în energie regenerabilă și mai multă transparență în instituțiile statului.
Un sondaj publicat vineri de agenția de sondaje Ninamedia a plasat Mișcarea pentru Libertate la 27,7%, iar SDS, al lui Jansa, la 24%.
Oricine va câștiga va trebui să obțină parteneri de coaliție pentru a forma un nou guvern. Cele două partide principale de stânga au exclus participarea la o coaliție condusă de SDS.
Aproximativ 1,7 milioane de alegători votează începând cu ora 8.00 (06.00 GMT), iar secțiile de votare se vor închide la ora 19.00. Se așteaptă ca sondajele la ieșirea de la urne să fie publicate la scurt timp după aceea.
Jansa, care a ocupat funcția de prim-ministru între 2004 și 2008, între 2012 și 2013 și din 2020 până în prezent, este un susținător fervent al extinderii UE, inclusiv al aderării Ucrainei.
El a fost printre primii lideri UE care au vizitat Ucraina și și-au arătat solidaritatea cu Kievul după invazia Rusiei din 24 februarie și a promis să reducă dependența Sloveniei de importurile de gaze ruse.
Jansa spune că a gestionat bine economia și speră să beneficieze de măsurile implementate pentru a atenua impactul economic al pandemiei COVID-19, inclusiv plățile către pensionarii mai săraci.
Mișcarea pentru Libertate este condusă de Robert Golob, un fost director executiv al unei companii energetice de stat. Aceasta susține sancțiunile UE împotriva Rusiei din cauza războiului din Ucraina, dar îl acuză pe Jansa că încearcă să exploateze războiul în propriul beneficiu politic, acuzație pe care Jansa o respinge, scrie Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu