Telefoanele noastre mobile au devenit deja camerele noastre, ecranele noastre de televiziune, jurnalele noastre. Ce se întâmplă dacă ar deveni și stetoscoape și instrumente de depistare a bolilor care ne ajută să identificăm problemele de sănătate la domiciliu?
Compania deținută de Alphabet intenționează să testeze dacă zgomotele inimii și fotografiile ochilor noștri capturate de smartphone-uri pot ajuta utilizatorii să detecteze semne de boală chiar înainte de a vedea un medic.
Google investighează în mod special dacă microfonul încorporat al unui smartphone poate detecta bătăile inimii și murmurele atunci când este plasat peste piept, a declarat Greg Corrado, șeful de inteligență artificială (AI) al companiei. Citirile ar putea ajuta la detectarea precoce a tulburărilor valvulare cardiace, a spus el.
„Nu este la nivel de diagnostic, ci este la nivelul de a ști dacă există un risc crescut”, a spus el reporterilor, adăugând că au rămas întrebări cu privire la acuratețe.
Cercetarea ochilor se concentrează pe utilizarea fotografiilor pentru a detecta boli precum cele legate de diabet, care pot deteriora vasele de sânge din retină și reprezintă o cauză majoră a orbirii la adulți.
Unitatea de sănătate Google folosește deja inteligența artificială pentru a ajuta lucrătorii din domeniul sănătății să detecteze retinopatia diabetică în India și Thailanda, cu aproape 100.000 de pacienți examinați până acum.
Gigantul tehnologic a spus că a raportat deja „rezultate timpurii promițătoare” folosind camere de masă în clinici și că acum va examina dacă și fotografiile de pe smartphone ar putea funcționa.
„În timp ce acest lucru este în stadiile incipiente ale cercetării și dezvoltării, inginerii și oamenii noștri de știință își imaginează un viitor în care oamenii, cu ajutorul medicilor lor, pot înțelege mai bine și pot lua decizii cu privire la condițiile de sănătate din propriile case”, a scris Corrado într-un blog post.
Proiectele urmează anunțurilor făcute anul trecut despre măsurarea frecvenței cardiace și respiratorii cu ajutorul camerelor smartphone - funcții disponibile acum pe multe dispozitive prin aplicația Google Fit .
Google a introdus, de asemenea, Derm Assist, o aplicație mobilă care folosește inteligența artificială pentru a analiza fotografiile utilizatorilor cu o îngrijorare a pielii, părului sau unghiilor, alături de răspunsurile acestora la câteva întrebări pentru a le oferi o listă de posibile afecțiuni.
De asemenea, Google intenționează să testeze dacă software-ul său AI poate analiza scanările cu ultrasunete efectuate de tehnicieni mai puțin calificați, atâta timp cât acestea urmează un model stabilit.
Tehnologia ar putea aborda penuria lucrătorilor cu calificare superioară, în special în țările cu venituri mici sau medii, și ar putea permite părinților natali să fie evaluați acasă.
Deși Google a căutat de mult să-și aducă expertiza tehnică în domeniul sănătății, a spus puțin despre faptul dacă eforturile generează venituri sau utilizări semnificative.
Corrado a spus că lansarea unor astfel de proiecte a fost „un pas major”, dar adoptarea va dura timp.
„Când te gândești la respirație și la ritmul cardiac, indiferent de nivelul de adoptare pe care îl vedem astăzi, nu face decât să zgârie suprafața”, a spus el reporterilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News