Smartphone-urile 3D sunt ultima fiţă în materie de gadgeturi, dar persoanele care deţin un astfel de aparat prezintă un risc crescut de a dezvolta probleme de vedere sau de a se confrunta cu dureri de cap, susţin oamenii de ştiinţă de la University of California.
Experţii, coordonaţi de de prof. Martin Banks, avertizează utilizatorii de smartphone-uri 3D asupra pericolelor la care se expun vizionând imagini tridimensionale pentru mult timp, informează Daily Mail.
Tot mai multe persoane sunt fascinate de această tehnologie, iar companiile de publicitate oferă acum reclame 3D la diverse produse. La mare căutare sunt şi produsele electronice care oferă conţinut tridimensional, televizoarele, monitoarele sau panourile publicitare digitale.
Potrivit cercetătorilor, dacă priveşti mult timp imagini 3D pe ecranul mic al unui smartphone, îţi obosesc ochii şi poţi avea dureri de cap. "Atunci când privim imagini tridimensionale, ne concentrăm mai mult, iar acest lucru duce la deteriorarea vederii", spune prof. Banks.
Oamenii de ştiinţă au efectuat numeroase studii în această privinţă, descoperind că persoanele care petrec mult timp uitându-se la imagini tridimensionale acuză stări de disconfort general, probleme de vedere, dureri de cap şi lipsă de concentrare.
Potrivit dr. Justin Bazan, optometrist în cadrul unei clinici din New York, conceptul de bază care stă în spatele tehnologiei tridimensionale este acela de a "sparge" o imagine în două proiecţii separate pentru fiecare ochi în parte, iar apoi creierul prelucrează informaţia, generând impresia de 3D.
"Din pricina confuziei determinate la nivel cerebral şi a efortului depus de creier, imaginile tridimensionale pot crea o stare de ameţeala, greaţă şi dureri de cap la 30% dintre fanii acestei tehnologii", spune Bazan.
Vezi aici cum arată un telefon 3D
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News