Proprietarii de săli de jocuri se confruntă cu o concurență neloială din partea producătorilor de aparate de tip slot-machine care, dețin și ei săli de jocuri. Deși acest lucru este arhi cunoscut în mediul de profil Consiliul Concurenței nu a intrat încă pe un control tematic.
În momentul de față se derulează un exercițiu de concurență neloială din partea producătorilor de aparate de tip slot machine. Conform legii, pentru a putea deschide o sală de jocuri, proprietarul trebuie să aibă minimum 20 de aparate per sală, închiriate sau cumpărate. În cazul celor închiriate - pentru a cumpăra un astfel de aparat trebuie să dispui de minimum 20.000 de euro pentru un aparat -, aparatul este setat din fabricație să returneze jucătorilor un procent situat între 85% și maximum 98%. Asta înseamnă că un astfel de procent se va întoarce în buzunarul jucătorilor, fără a fi precizat un termen. Un astfel de aparat are o durată de viață de 5 ani.
Ei bine, în momentul de față, pe piață există două tipuri de săli de joc: cele ale producătorilor de aparate slot-machine și a celor care au aparate închiriate. Conform unor surse din piață, producătorii ar seta aparatele, date spre închiriere, să ofere un procent care merge până la 100%. Asta în timp ce, pentru aparatele pe care ei le folosesc în spațiile proprii, acestea sunt setate pe un procent situat între 85-90% maximum.
De menționat este faptul că doar producătorul este autorizat să intervină asupra softului, orice intervenție neautorizată fiind sancționată drastic. Un alt organ care ar putea să controloze acest aspect sunt cei de la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc, instituție care autorizează și reglementează această piață. Conform legii, cota de câștig nu poate fi mai mică de 85% din suma introdusă, în total, în aparat, dar poate fi mai mare. Legiuitorul a permis să se atingă chiar pragul de 100%, cotă de câștig.
Astfel se creează premisele pentru o concurență neloială între operatorii care nu produc apate slot-machine și cei care au intrat în România în primul rând cu statutul de producători și dezvoltând apoi afaceri de retail.
În 2009, doar 20% din numărul total de aparate erau exploatate de companii care erau și producători sau companii afiliate, într-o formă sau alta, producătorilor de profil.
În 2013, însă, profitând de legislație, s-a ajuns la situația în care producătorii de aparate de tip slot machine să dețină 50% din numărul total de aparate, iar în prezent procentul s-ar situa la 60%. Asta în timp ce cel care are atât spațiul, cât și aparatul închiriat trebuie să achite: chiria pe aparat, chiria pe spațiu, premiile acordate de aparat prin intermediul setărilor care pot ajunge la 100% din suma introdusă, angajații, taxele și utilitățile. În acest timp, producătorii, în propriile săli, setează aparatele la maximum 90% iar diferența le intră în buzunar, bineînțeles taxată de stat.
Conform ultimelor raportări, în România existau la nivelul anului 2018, 67.061 de aparate de tip slot machine.
Vezi și: Peste 1 miliard de lei în economia României din industria de Ridesharing în perioada 2020-2023
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu