Guvernul polonez a relansat ancheta cu privire la circumstanțele accidentului aviatic petrecut la Smolensk în anul 2010, soldat cu 96 de morți. Printre victimele accidentului s-au numărat demnitari polonezi, inclusiv fostul președinte Lech Kaczynski, fratele geamăn al liderului actualului partid de guvernământ de la Varșovia (Lege și Justiție - PiS), Jaroslaw Kaczynski, informează agerpres.ro, care citează Reuters.
Decizia creării unei noi comisii de anchetă a fost anunțată joi, într-o ceremonie, de ministrul apărării polonez, Antoni Macierewicz.
Acesta a evocat ca posibilă cauză a prăbușirii avionului o explozie, spunând că aparatul s-a 'dezintegrat' la câțiva metri deasupra solului, înainte de a se prăbuși.
Comisia poloneză de anchetă care a investigat accidentul în perioada când premier era Donald Tusk a exclus teza atentatului, dar a acuzat și doi controlori de trafic aerian ruși că au comis erori. Totuși, teoria atentatului este alimentată și de lipsa de cooperare a autorităților ruse, care încă refuză să predea Poloniei resturile aeronavei, invocând ca motiv continuarea investigației.
Deși PiS nu a acuzat niciodată Rusia de orchestrare a prăbușirii avionului, formațiunea condusă de Jaroslaw Kaczynski a afirmat că Rusia a avut de câștigat de pe urma acestei tragedii în care au mai murit, printre alții, guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei, înalți responsabili militari polonezi și mai mulți parlamentari de la Varșovia.
[citeste si]
Ministerul de Externe rus a reacționat joi la decizia Varșoviei, afirmând că o nouă anchetă a autorităților poloneze reprezintă un drept suveran al Poloniei. Diplomația rusă a precizat însă că doar Polonia poate răspunde întrebărilor pe care încă le are în legătură cu accidentul de la Smolensk și a reafirmat că din punctul de vedere al Rusiei toate aspectele au fost deja clarificate.
Concluzia anchetei efectuate de Rusia a fost că avionul s-a prăbușit din cauza unei erori de pilotaj, probabil și ca urmare a presiunilor exercitate de unii membrii ai delegației asupra piloților să aterizeze la Smolensk în pofida vizibilității reduse provocate de ceața densă.
Delegația poloneză se deplasa la Smolensk pentru a asista la comemorarea a 70 de ani de la masacrul de la Katyn, când în primăvara anului 1940 NKVD a executat peste 22.000 de polonezi, majoritatea ofițeri.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci