Soarele a atins "perioada de maximum solar". NASA explică ce înseamnă de fapt asta

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

NASA a anunțat că Soarele a atins "perioada de maximum solar". 

NASA, agenţia spaţială a Statelor Unite, a anunţat marţi că Soarele a atins perioada de maximum solar, care ar putea continua pentru încă un an, transmite Agerpres. Asta înseamnă, de fapt, că vom şansa de a observa aurore boreale şi în următoarele luni, potrivit DPA.

Cercetătorii NASA au explicat că perioada actuală de maximum solar, care a început în urmă cu aproximativ doi ani, s-ar putea extinde pe o perioadă mai mare, însă confirmarea finală depinde de analiza suplimentară a datelor colectate până acum. Această etapă de maximum solar durează de obicei între trei şi patru ani, potrivit oamenilor de ştiinţă.

Activitatea solară se desfăşoară conform unui ciclu cu durata de 11 ani, oscilând între perioade de calm şi perioade cu activitate intensă. În timpul perioadei de maximum solar, erupţii solare intense şi ejecţii de masă coronală (CME) determină o intensificare a furtunilor geomagnetice, care, adeseori, au ca rezultat priveliştile uimitoare ale ”Luminilor Nordului”, fenomen cunoscut şi sub numele de "aurore boreale".

”Anunţul nu înseamnă că acesta este apogeul activităţii solare din timpul acestui ciclu solar. n timp ce Soarele şi-a atins perioada de maximum solar, luna în care activitatea solară atinge apogeul pe Soare nu va fi identificată decât abia peste mai multe luni sau ani”, a declarat Elsayed Talaat, directorul operaţiunilor de meteorologie spaţială din cadrul Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice (NOAA) din Statele Unite.

Unde au putut fi observate aurorele strălucitoare



În ultimii ani, aurore strălucitoare în roşu şi verde au fost vizibile în numeroase regiuni ale lumii, inclusiv în Germania, Statele Unite şi Marea Britanie, precum şi mult mai la sud de latitudinile acestor ţări, în regiunea mediteraneeană.

Acest spectacol natural de lumini se produce atunci când particule încărcate electric provenite în urma ejecţiilor de masă coronală interacţionează cu câmpul magnetic al Terrei, provocând furtuni geomagnetice care luminează cerul.

Deşi probabilitatea de observare a acestor aurore strălucitoare este este cea mai mare în timpul apogeului activităţii solare, oamenii de ştiinţă de la NASA spun că aurorele boreale pot fi observate şi atunci când intensitatea ciclului solar descreşte. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel