Soarele ar putea deveni cea mai importantă sursă de energie a lumii în viitorul apropiat

foto: Freepik
foto: Freepik

Soarele ar putea fi o sursă nelimitată de energie pentru planeta Pământ.

Sectorul energetic a ajuns, cu mare probabilitate, la un moment crucial, evidențiat de un "ciclu virtuos" autogenerat, inițiat de utilizarea tehnologiei solare și de modul în care companiile învață să o facă mai accesibilă, conform cercetătorilor de la Universitatea din Exeter și University College London. „Progresul energiilor regenerabile înseamnă că estimările dominate exclusiv de combustibil fosil nu mai sunt realiste”, a declarat într-un comunicat de presă Femke Nijsse, de la Global Systems Institute din Exeter, potrivit Borneo Bulletin.

Deși se prefigurează că energia solară va deveni cea mai importantă sursă de energie, chiar și fără sprijinul politicilor climatice mai ambițioase, cercetătorii avertizează că există "bariere" care ar putea încetini progresul.

Cercetătorii au identificat patru domenii care ar putea pune frână tranziției către o dominanță a energiei solare: stabilitatea rețelelor energetice, finanțarea sectorului energiei solare în țările în curs de dezvoltare, capacitatea lanțului de aprovizionare și rezistența politică în regiunile în care industria combustibililor fosili are un impact semnificativ asupra locurilor de muncă.

Ce soluții există

Prin urmare, cercetătorii au recomandat guvernelor să se concentreze nu numai pe trecerea la energia solară, ci mai degrabă pe eliminarea acestor patru obstacole. Soluțiile pot include asigurarea de surse alternative de energie în perioadele când soarele nu strălucește, cum ar fi energia eoliană, și dezvoltarea rețelelor de transmisie între regiuni.

Țările africane, în special, au nevoie de acces la finanțare pentru a facilita tranziția către energia solară. Este esențial să se consolideze lanțurile de aprovizionare, mai ales pentru materii prime critice precum litiul și cuprul, care sunt esențiale pentru fabricarea bateriilor.

De asemenea, este important să se ia măsuri pentru a minimiza pierderea locurilor de muncă din industria combustibililor fosili și din sectoarele conexe, de care depind mijloacele de subzistență ale unui număr estimat de 13 milioane de persoane la nivel global, au subliniat autorii studiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel