O nouă tehnologie a Coreei de Sud, cunoscută sub numele de „Soarele artificial coreean“, a reușit să bată un nou record mondial.
Supraconductoarele coreene Tokamak Advanced Research (KSTAR), un dispozitiv de fuziune cunoscut și sub numele de soarele artificial coreean, a stabilit noul record mondial, deoarece a reușit să mențină plasma cu temperatură ridicată timp de 20 de secunde, cu o temperatură a ionului de peste 100 de milioane de grade.
Centrul de cercetare KSTAR de la Institutul Coreean de Energie de Fuziune (KEF) a anunțat că, într-o cercetare comună cu Universitatea Națională din Seul (SNU) și Universitatea Columbia din Statele Unite, a reușit să mențină plasma timp de 20 de secunde cu o temperatură a ionului mai mare de 100 de milioane de grade, care este una dintre condițiile esențiale ale fuziunii nucleare în campania de plasmă KSTAR 2020.
Este o realizare extinderea timpului de operare cu plasmă de 8 secunde în timpul Campaniei cu plasmă KSTAR 2019. În experimentul din 2018, KSTAR a atins pentru prima dată temperatura ionului plasmatic de 100 de milioane de grade pe un timp de 1,5 secunde.
Pentru a recrea reacțiile de fuziune care au loc pe Soare, izotopii de hidrogen trebuie plasați într-un dispozitiv de fuziune precum KSTAR pentru a crea o stare de plasmă în care ionii și electronii sunt separați, iar ionii trebuie încălziți și menținuți la temperaturi ridicate.
Până în prezent au existat alte dispozitive de fuziune care au administrat pe scurt plasma la temperaturi de 100 de milioane de grade sau mai mari. Niciunul dintre ei nu a trecut de bariera menținerii operațiunii timp de 10 secunde. Este limita operațională a dispozitivului cu conducere normală și a fost dificil să se mențină o stare stabilă de plasmă în dispozitivul de fuziune la temperaturi atât de ridicate pentru o lungă perioadă de timp.
În experimentul din 2020, KSTAR a îmbunătățit performanța modului de barieră de transport intern (ITB), unul dintre modurile de funcționare cu plasmă de generație următoare dezvoltate anul trecut și a reușit să mențină starea plasmei pentru o perioadă lungă de timp, depășind limitele existente.
Directorul Si-Woo Yoon al Centrului de Cercetare KSTAR de la KFE a explicat: „Tehnologiile necesare pentru operațiuni lungi de 100 de milioane de grade sunt cheia realizării energiei de fuziune și succesul KSTAR în menținerea plasmei la temperatură înaltă timp de 20 de secunde și vor reprezenta un moment important în cursa pentru asigurarea tehnologiilor pentru o lungă funcționare cu plasmă de înaltă performanță, o componentă critică a unui reactor comercial de fuziune nucleară în viitor."
„Succesul experimentului KSTAR în funcționarea lungă, la temperatură ridicată prin depășirea unor dezavantaje ale modurilor ITB, ne aduce un pas mai aproape de dezvoltarea tehnologiilor pentru realizarea energiei de fuziune nucleară”, a adăugat Yong-Su Na, profesor la Departamentul de Inginerie Nucleară, SNU, care a efectuat în comun cercetările privind funcționarea cu plasmă KSTAR, informează Phys.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News